Vučević: Vandali bacili ljagu na Novi Sad i Novosađane

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obratio se danas javnosti povodom sinoćnjih nereda u gradu i napada na Gradsku kuću.

„Ne mogu da prećutim ovaj vandalski, huliganski i kukavički čin grupe mrzitelja Novog Sada. Ne mogu da ćutim na taj neviđen intenzitet mržnje prema svemu u Novom Sadu. Ono što se juče desilo nije se desilo od 1895. godine kada je podignuta ova zgrada“, rekao je Vučević.

Kako je rekao, menjali su se države, bilo je ratova, NATO bombardovanja, ali nikada niko nije razbijao Gradsku kuću, simbol grada Novog Sada.

„Ovo nisu uradili ni Hortijevi fašisti 41, ni kada je bila Novosadska racija. Razne stranke su održavale proteste na ovom trgu, i nikada niko nije nalepnicu nalepio na Gradsku kuću. Ove bitange koji su napadale Gradsku kuću i pokušali da zapale simbol grada, oni su najveće kukavice i nekakve veze nemaju sa Novim Sadom bez obzira na ličnu kartu“, rekao je Vučević.

Naveo je da je besmisleno da bilo ko kaže da ovo ima veze sa koronom.

„Sa čim god da ste nezadovoljni nemate pravo da razbijate“, poručio je Vučević.

On je na fotografijama pokazao „arsenal“ kojim su demonstranti napali Gradsku kuću i poručio da sa kamenicama ikada neće ući u Gradsku kuću, te da mogu da uđu samo sa glasovima.

„Štetu na Gradskoj kući će proceniti Zavod za zaštitu spomenika grada. Ne znam kolika je materijalna šteta, ali je nematerijalna šteta mnogo mnogo veća. Bacili su ljagu na Novi Sad i Novosađane. Apelujem na policiju da više ne dozvoli da se dešava teror nad Gradskom kućom“, rekao je Vučević.

Kako je rekao, laž je da je neko došao iz drugih stranaka da razbija Gradsku kuću.

„Branićemo Novi Sad putem državnih inssitiucija i organa i molim sve građane da ostanu mirni i da niko ne pokušava da uzme pravdu u svoje ruke, jer će samo dati povoda ovim vandalima da dođe do haosa na ulicama grada. Pustite da država radi svoj posao“, rekao je gradonačelnik.

Istakao je da ne poistovećuje sve koji su učestvovali na protestu sa vandalima koji su pravili haos u Novom Sadu.

„Voleo bih da ovi izgrednici i njihovi roditelji plate ovu štetu jer su ih lepo vaspitali. Imače, moraćemo svi mi to da platimo. Ovo je baš preporuka za Novi Sad, za prestonicu kulture, za nove investicije. Baš je to super“, poručio je Vučević.

Istakao je da ostavku neće podneti, te da ga huligani i bitange neće smeniti.

„Mogu da me smene samo na izborima. Kamenicama, bakljama i molotovljevim koktelima neće. Ako bih to dopustio izdao bih Novi Sad, svoju porodicu, listu koju sam predvodio“, poručio je Vučević.

Ponovio je da nikakva revolucija neće proći i da se neće pomeriti ni za milimetar. Dodao je da je ponosan na to kako je grad ponašao u vanrednoj situaciji.

“Jedino se plašim da će ove masovke i okupljanja dovesti do širenja korone”, rekao je Vučević.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: novisad.rs