Na javnoj licitaciji početna cena za Radnički 5,8 miliona evra

Zgrada bivšeg Radničkog univerziteta u Ulici vojvođanskih brigada 7 naći će se na javnoj licitaciji 25. avgusta po početnoj ceni od 5.835.946,75 evra, navedeno je u javnom oglasu koji je Grad objavio.

Kako se navodi, trinaestospratnica, sa prizemljem i podrumom, površine od skoro 6.500 kvadratnih metara i plac od 850 kvadrata, biće predmet nadmetanja potecijalnih kupaca, koji su dužni da uplate depozit od 1.167.190 evra kako bi učestvovali na licitaciji.

U oglasu između ostalog stoji i da se u zgradi nalazi 19 poslovnih prostora za koje nije utvrđena delatnost, kao i trafo stanica, za čije izmeštanje je nadležan Grad.

Potencijalni kupci, domaći i strani, pojedinci i firme, imaju 30 dana da podnesu pisane prijave za učešće na licitaciji. Ujedno dužni su da dostave izjavu da kupuju nekretninu u viđenom stanju, te da se odriču eventualnih potraživanja kao i uplaćenog doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta.

Ova poslednja stavka odnosi se na slučaj da kupac odluči da sruši postojeći skelet zgrade i “izgradi objekat, druge namene, spratnosti i površine, za koji se plaća manji iznos doprinosa, odnosno za koji se doprinos ne naplaćuje”. U oglasu se navodi i da je cena doprinosa 2. jula ove godine za poslovni objekat u ekstra zoni i za plaćanje odjednom, iznosila 15.065,51 dinar po kvadratu.

Prijave se dostavljaju Gradskoj upravi za imovinu i imovinsko-pravne odnose, u čijim će prostorijama i biti održana javna licitacija, za čije sprovođenje je nadležna Komisija koju je formiralo Gradsko veće Novog Sada 10. jula.

Osnovni kriterijum za izbor najbolje ponude jeste visina iznosa koju je kupac spreman da plati. U slučaju da se pojavi samo jedan učesnik nadmetanja, licitacija će se održati, a ukoliko potencijalni kupac ne bude hteo da plati početnu cenu, ostaće bez uplaćenog depozita.

Nakon više od 20 godina od požara 6. aprila 2000. godine u kojem je izgoreo deo zgrade tadašnjeg Novosadskog otvorenog univerziteta, ova ustanova preseljena je u zgradu u Radničkoj ulici 20.

Oko milion tadašnjih nemačkih maraka naplaćenih od osiguranja iskorišćeno je za raščišćavanje ruševina i izgradnju protivpožarnih stepenica, a od tada traju polemike u novosadskoj javnosti oko sudbine jedne od znamenitijih gradskih zgrada i urbanih toponima.

Novosadski otvoreni univerzitet u međuvremenu je postao samostalna ustanova i nije godinama uspevao da nađe investitora, a u međuvremenu je Novi Sad, na osnovu duga Dnevnik holdinga, postao vlasnik jednog sprata.

Grad je 2017. pokrenuo inicijativu da se ovo pitanje reši tako što je NOU odustao od svojih prava na zgradu i kao vlasnik je upisana Republika, a objekat predat Novom Sadu, dok je NOU postao gradska ustanova Novosadski dečiji kulturni centar.

Početkom ove godine raspisan je neobavezujući javni poziv kako bi se videla zainteresovanost potencijalnih investitora i njihovi planovi za budućnost zgrade, čija je najveća mana, sem trenutnog “očerupanog stanja” i nedostatak parking prostora.

U samim gradskim strukturama, rešenja su se kretala od izdavanja u koncesiju, kroz javno-privatno partnerstvo do prodaje zgrade, što se, evidentno, iskristalisalo kao krajnje rešenje.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik