Nova parking mesta na Bulevaru Evrope

Stanovnici Detelinare mogu očekivati nova parking-mesta za motorna vozila do kraja godine, s obzirom na to da je izgradnja parkinga na Bulevaru Evrope na tenderu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije dodeljena pre sedam dana novosadskom “Put – investu”.

Gradnja parkinga će koštati gotovo 60 miliona dinara s PDV-om. Reč je o prvoj fazi radova, a rok za završetak 150 kalendarskih dana.

Otkako su na mestu kuća na Detelinari izgrađene višespratnice, parkirati automobil u tom kvartu postalo je nemoguća misija, a planskom dokumentacijom je ostavljena mogućnost gradnje parkinga uz Bulevar, na zelenoj površini između biciklističke staze i kolovoza.

Bulevar Evrope smatra se jednim od najznačajnijih delova primarne mreže saobraćajnica u gradu, a novi parkinzi planirani su na prostoru koji je s južne strane oivčen Futoškim putem, a na severu Ulicom Kornelija Stankovića. Kako je u tenderskoj dokumentaciji konstatovano, na Detelinari je nedostatak parkinga jedan od gorućih problema, koji u velikoj meri utiče kvalitet života stanovnika tog dela grada, pa je planirana gradnja mesta s kosom šemom parkiranja uz desni kolovoz, i to na dužini od oko 1.400 metara.

Predviđeno je ukupno 201 parking-mesto, s tim što će najpre od betonskih ploča biti izgrađeno 181, od kojih je šest namenjeno za vozila ljudi s invaliditetom, dok je u drugoj fazi planirano još 20.

Na Bulevaru Evrope predviđeni su parkinzi na deonicama između ulica Janka Veselinovića i Hadži Ruvimove, Hadži Ruvimove i Branka Bajića, Branka Bajića i Futoške ulice, kao i na prostoru od Kornelija Stankovića do Janka Veselinovića.

U prvoj fazi će najviše parkinga, 78, biti izgrađeno na delu od Ulice Branka Bajića do Futoške, dok je od Janka Veselinovića do Hayi Ruvimove planirano 54, odnosno 49 od Hadži Ruvimove do Branka Bajića. Od Ulice Kornelija Stankovića do raskrsnice Bulevara s Ulicom Janka Veselinovića projektovano je 20 parking-mesta, koji će biti izgrađeni u drugoj fazi.

Podzemne garaže

Osim novih parking-mesta na Bulevaru Evrope, predviđena je i izgradnja dve podzemne garaže i to u delu između ulica Janka Veselinovića i Hadži Ruvimove i između ulica Kornelija Stankovića i Janka Veselinovića.

Taj projekat je još uvek u fazi planiranja, te je za njegovu realizaciju neophodno obezbediti novac.

Zbog gradnje novih parkinga doći će do promene saobraćajne signalizacije, pa će neki znakovi biti ukinuti, a postavljeni novi, u skladu s projektnom dokumentacijom. Osim toga, delovi instalacija će biti izmešteni, kao i prskalice na zelenoj površini.

Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije naveli su početkom juna, u saopštenju za medije, da će se prilikom izgradnje novih parkinga voditi računa o očuvanju zelenih površina, te da će drvored na Bulevaru Evrope biti sačuvan i svako stablo zaštićeno. Osim toga, biće ostavljen prostor za nove sadnice šiblja i zelenila, a stari sistem za navodnjavanje će biti zamenjen novim savremenijim.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik