Vojna bolnica u Petrovaradinu primila 16 kovid pacijenata

Vojna bolnica u Petrovaradinu postala deo sistema za pružanje zdravstvene zaštite pacijentima na teritoriji Grada Novog Sada koji su oboleli od kovida 19.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar odbrane Aleksandar Vulinom obišli su Vojnomedicinski centar Novi Sad u Petrovaradinu, koji od juče prima obolele od kovida, a u njemu se trenutno već nalazi 16 pacijenata.

„Vojna bolnica u Petrovaradinu postala je deo sistema za pružanje zdravstvene zaštite pacijentima na teritoriji Grada Novog Sada koji su oboleli od kovida. Zahvalan sam svim ljudima zaposlenim u Vojnomedicinskom centru i Ministarstvu odbrane na njihovom angažmanu“, rekao je Vučević.

Mi smo se kao Grad, kazao je on, trudili da budemo partneri na tom zadatku, da pomognemo u svemu onome što je njima najneophodnije i nastavićemo zajedno da radimo na tome da stablizujemo epidemiološku situaciju u gradu koja je poprilično komplikovana.On je još jednom apelovao na građane da nose maske i drže odstojanje, kao i da se pridržavaju propisanih mera Gradskog štaba za vanredne situacije.

Ministar Vulin se zahvalim gradu Novom Sadu zbog toga što je odmah izašao u susret i obezbedio sve ono što je nedostajalo.“Mi ćemo obezbediti sve što Krizni štab od nas traži, još prostora, naši lekari i medicinske sestre će raditi još više, žrtvovaće i sebe i svoje porodice, ali ništa od toga neće biti dovoljno ako svi mi ne budemo razumeli da smo mi ti koji zaustavljamo kovid i da smo mi ti koji zaustavljamo ovu zarazu – ne lekari, ne bolnice, ne ustanove već mi“, istakao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, bude li se ponovilo okupljanje koje smo imali pred Skupštinom, bude li se ponavljalo takvo divljanje, nećemo imati kapaciteta da izlečimo sve ljude.

“Mi jednostavno nećemo moći, niti bi i jedan zdravstveni sistem na svetu mogao da izdrži takav broj novozaraženih u istom danu koji će doći u isto vreme i zatražiti pomoć. Mi smo tu da pomognemo, Vojska je tu da pomogne, Vojska je organizovana, opremljena, spremna, i svako naređenje Kriznog štaba i svako naređenje vrhovnog komandanta će biti sprovedeno. Ali i Vojska Srbije i zdravstveni sistem Srbije ima svoja ograničenja i mi smo ti koji možemo da zaustavimo virus, ne lekari, ne zdravstvo, ne vojska – sve zavisi od nas“, poručio je ministar Vulin.

Upravnik Vojne bolnice Novi Sad, potpukovnik dr Dragan Koruga, istakao je da je ta ustanova od pre dva dana počela rad u kovid režimu i da je ideja da bolnica, kapaciteta 30 pacijenata, radi sa obolelim pacijentima koji se upućuju iz Kliničkog centra Vojvodine i sa njima nastavlja lečenje ili započinje novo.

Grad Novi Sad će obezbeđivati sve obroke za pacijente preko Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, a kontinuirano će biti nabavljani neophodni dezinficijensi, maske, kao i dezo-barijere za potrebe bezbednog boravka pacijenata i zaposlenih u toj bolnici.

Novosadski Info / Tanjug / Foto: Tanjug