Vučević: Tražili smo mandat, nije bilo reči o personalnim rešenjima

Potpredsednik SNS Miloš Vučević izjavio je posle konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da su predstavnici liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, zatražili mandat za sastav nove vlade.

On je istakao da nije bilo reči o personalnim rešenjima, ali je istakao da će to biti vlada kontinuiteta pre svega u ostvarivanju plana „Srbija 2025″, politike regionalne stabilnosti, očuvanja nacionalnih interesa vezano za KiM, evropski put Srbije i saradnju s Rusijom i Kinom.

Takođe je rekao da su unutar SNS podeljeni po pitanju potrebe za koalicionim partnerom.

Kako je rekao, očekuje da skupština bude konstituisana do 3. avgusta, a vlada zatim u zakonskom roku, do 3. novembra.

Naša lista je nakon ubedljive pobede na konsultacijama s predsednikom legitimno tražila mandat za sastav vlade i tu nema političke dileme, rekao je Vučević.

Naša predviđanja su da će do kraja avgusta, početka septembra biti izabrana vlada, koja će biti vlada kontinuiteta, rekao je Vučević.

Dodao je da je razgovor sa predsednikom bio veoma sadržajan, ne samo oko pitanja skupštinske većine, vlade, već i o drugim temama, kovidu, ekonomskim izazovima.

Istakao je da će vlada biti vlada kontinuiteta, pre svega vezano za plan „Srbija 2025“, a što se tiče infrastrukturnih projekata Moravski koridor, autoput od Čačka do Požege, od Ivanjice do Duge poljane, brza saobraćajnica Loznica-Šabac, Fruškogorski koridor, a prioritet je ekonomski cilj da prosečna plata u Srbiji 2025. bude 900 evra, i penzija 440 evra.

Podvukao je da, kada govori o vladi kontinutiteta, misli na kontinuitet pre svega u ostvarivanju plana „Srbija 2025“, politike regionalne stabilnosti, očuvanja nacionalnih interesa vezano za KiM, evropski put Srbije i saradnju s Rusijom i Kinom.

Verujem da možemo da to uradimo i pored krize koja je izazvana kovid-om. Svesni smo da pred nama nije lak politički i ekonomski period, ali verujemo da Srbija može bolje da prođe krizu, jer imam bolje ekonomske predispozicije, objasnio je Vučević.

Naglasio je da je lista „Aleksandar Vučić – za našu decu“ svesna svoje odgovornosti i da se tako i vlada.

Rekao je da, što se tiče koalicionih partnera, izuzimajući one koji su na zajedničkoj listi, postoji neslaganje o potrebi ulaska u koalicionu vladu.

Nemamo jedinstven stav da li je potrebna koalicija i da li ćemo je praviti. U stranci su neki za to da nema potrebe za koalicionim partnerima, a neko da napravimo koalicionu vladu, preneo je Vučević.

Kazao je da je to nešto o čemu će se tek razgovarati i rekao da očekuje za mesec, mesec i po personalno rešenje kome će biti dat mandat za formiranje vlade.

Ukazao je da će se svakako videti „osveženje“, to jest personalne promene u vladi i skupštini.

Vučević je preneo da je predsednik Srbije dana samo saslušao stavove i da se nije izjašnjavao, kao i da nije bilo reči o personalnim rešenjima.

Kada budemo imali personalna rešenja iznećemo ih u javnost, a imaćemo nekoliko personalnih rešenja i to ne samo za premijera, već i ministre, rekao je on.

Upitan što danas na konsultacije nije došao nosilac liste Branislav Nedimović, Vučević je objasnio da je na sastanku bilo rukovodstvo SNS – četiri potpredsednika i predsednik Izvršnog odbora.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Tanjug