Riznica antikviteta, mesto u Jevrejskoj ulici gde zastaju turisti

Jedna od glavnih ulica Srpske Atine – Jevrejska – krije priču staru osam godina, a bogatu 8.000 knjiga i isto toliko zanimljivih antikviteta, za čije skupljanje, čuvanje i prodavanje je najzaslužniji Tomislav Seničić, koji u pasažu broj 3 svakodnevno predstavlja antikvarnicu i knjižaru na otvorenom.

Nema Novosađanina, a ni turiste, koji nije zastao kraj pasaža koji kipi od dragocenih starih knjiga, interesantnih krigli, očuvanih keramičkih predmeta, već zaboravljenih poštanskih maraka i novčanica, kofera, igračaka i drugih stvari koje svakoga mogu na tren vratiti u detinjstvo, mladost i neko bolje ili gore vreme.

Tomislav Seničić za „Dnevnik” otkriva da tog ukrasa Jevrejske ulice ne bi bilo bez Vojvođanske unije preduzetnika, s Nenadom Milješićem na čelu, koji, zajedno s ekonomistom i upravnikom stambene zajednice tog pasaža Mirkom Vajagićem, podržava i potpomaže predstavljanje, skupljanje i prodaju knjiga i učestvuje u tome.

Oni navode da je taj pasaž pre njihove postavke služio za pogrešne i ružne stvari te da je bio zapušten i prljav, te 2012. godine počinju da postavljaju knjige. Tomislav im se pridružuje 2014. godine jer je više od pet decenija proveo u inostranstvu, u Nemačkoj, Švajcarskoj i Americi.

Zbog njegovog iskustva, znanja i naklonosti prema više stranih jezika i ljubavi prema knjigama i čitanju, Mirko Vajagić, kao i mnogi drugi, Tomislava zovu „Čovekom knjige” koji, kako kaže, ima neverovatno lep rukopis.

Foto: Dnevnik

Tomislav Seničić za „Dnevnik” otkriva da tog ukrasa Jevrejske ulice ne bi bilo bez Vojvođanske unije preduzetnika, s Nenadom Milješićem na čelu, koji, zajedno s ekonomistom i upravnikom stambene zajednice tog pasaža Mirkom Vajagićem, podržava i potpomaže predstavljanje, skupljanje i prodaju

– Od 14. godine skupljam i čitam knjige te sam sa 16 godina proglašen „najnačitanijim čovekom u Kraljevu”, što je napisao tadašnji profesor u novinama – objašnjava Tomislav Seničić. – Ovde ljudi mogu pronaći knjige koje nigde ne mogu. Ja sam kroz to upoznao najboljeg novosadskog istoričara Sašu Adamovića, koji mi je postao takoreći prijatelj zato što je kod mene našao nešto što nigde njee mogao. Imam oko 8.000 knjiga iz brojnih oblasti, poput medicine, psihologije, hemije, matematike, književnosti i svega drugog.

Foto: Dnevnik

Poziv mladima da čitaju

Nenad Milješić za „Dnevnik” navodi da je taj pasaž, kao i samo dvorište, u kojem nije ostalo još mnogo stanara, poslednjih nekoliko godina mnogo lepši, kulturniji i uređeniji nego pre. Osim toga, kao glavni cilj svega navodi očuvanje knjiga, privlačenje mladih da čitaju i paze na knjige, i ujedno poziva sve one koji imaju višak štiva da se jave u Vojvođansku uniju preduzetnika.

– Video sam da se knjige bacaju i pale pored kontejnera – zar nije to greh, a ne ovo što mi radimo… pa zašto mi onda da plaćamo kaznu? Nama treba da se plati što čuvamo knjige čak iz 1934. godine! – ističe Milješić. – Ovo je naš pasaž, vlasništvo svih stanara, od kojih imamo odluku da to možemo da radimo. Svaka stvar ovde ima neku istorijsku vrednost, mi spasavamo u našoj državi fond knjiga, čuvamo kulturu grada. Primer, knjiga „Ratni zločini Vermahta u Drugom svetskom ratu” koju ne možete naći ovde, a Toma ju je doneo iz Nemačke. Zatim knjiga „Isus Nazarećanin” iz 1934. godine. Greh je da to propadne! To je vredno! Bolje naše knjige i da odu napolje u inostranstvo nego da nestanu zauvek.

Foto: Dnevnik

Tokom razgovora u književnom kutku uspomena, nekoliko prolaznika je zastalo da bi napravilo fotografiju te antikvarnice i knjižare na otvorenom što je, kako Tomislav Seničić naglašava, normalan slučaj jer je svima, a posebno turistima, zanimljiva njihova postavka stvari. On navodi da stranci u najvećoj meri traže suvenire vezane za Novi Sad i Vojvodinu, kao i poštanske marke, dok Novosađani najviše kupuju knjige i ploče, kojih na raspolaganju ima oko 30.000.

– Deca vole da kupe neki kamiončić i autić, a gospođe tragaju za čašama kojih nema u slobodnoj prodaji, što mogu naći kod mene jer posedujem očuvane čaše i keramičke predmete iz brojnih krajeva Srbije i Evrope – kaže Seničić. – Amerikanci su oduševljeni ovim prostorom jer je svaki deo iskorišćen, a Kinezi, kojih inače i ima najviše, obožavaju numizmatiku, kao i Rusi.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik