Uskoro semafor na pešačkom prelazu Jevrejske i Vase Pelagića

Da bi se poboljšala bezbednost građana i učesnika u saobraćaju, Grad je u proteklom periodu uložio značajnu svotu u javno osvetljenje, ali i da se na najfrekventnijim ulicama postave semafori.

Osim toga, određeni broj semafora i javnog osvetljenja postavljen je prilikom izgradnje ili rekonstrukcije puteva.

Iz gradske Uprave za građevinsko zemljište i investicije najavljuju da će u narednim danima biti postavljeno javno osvetljenje u Veterniku, u okviru opremanja prostora koji je namenjen za stanovanje i zbrinjavanje izbeglica, kao i u Ulici Sonje Marinković u Sremskoj Kamenici. Osim toga, sledi adaptacija i postavljanje javnog osvetljenja u Karađorđevoj i u Ulici Nikole Tesle u Bukovcu, zatim na teritoriji MZ Žitni trg (u ulicama Lukijana Mušickog, Vuka Karayića i u dvorišnim pasažima na Bulevaru oslobođenja 45 i 55) i MZ „Sava Kovačević” (u ulicama Kraljevića Marka 45–57, 58 i 33, Felegi Tivadora, Zmaj Ognjena Vuka i na Bulevaru oslobođenja 1). Za sva mesta je već zaključen ugovor s izvođačima, a iz gradske kase je izdvojeno blizu 73 miliona dinara. Javno osvetljenje je tokom ove godine postavljeno u dve novosadske osnovne škole – „Vuk Karadžić” i „Ivan Gundulić” i u Srednjoj ekonomskoj školi „Svetozar Miletić”, kao i na trgu u Stepanovićevu i u delovima Podbare. Kako su kazali u Upravi, u toku je postavljanje javnog osvetljenja na Satelitu, u bloku oko OŠ „Miloš Crnjanski”, a vrednost tih radova je oko deset miliona dinara

Proteklih meseci Novi Sad je dobio i nekoliko semafora, a narednih dana će proraditi i oni na raskrsnici Futoške ulice i Nikole Tesle, kao i na raskrsnici Novosadskog puta i Sonje Marinković u Veterniku. U planu je postavljanje semafora na još četiri mesta: na raskrsnici Radomira Raše Radujkova i Stojana Novakovića, na pešačkom prelazu Jevrejske i Vase Pelagića, te u Futoškoj kod kućnog broja 34 i u Narodnog fronta kod kućnog broja 52.

Prošlogodišnji učinak

Iz Uprave podsećaju na to da su tokom 2019. godine postavljeni semafori na devet raskrsnica u Novom Sadu: na raskrsnici Bulevara kralja Petra s Ulicom Paje Markovića Adamova, Bulevara Evrope s Teodora Pavlovića, Novosadskog sajma s Mičurinovom i Bore Prodanovića, Preradovićeve i Marina Držića u Petrovaradinu. Osim toga, u okviru izgradnje Ulice Jovana Hranilovića saobraćajna signalizacija je postavljena na raskršću s Bulevarom Jaše Tomića, dok su prilikom izgradnje Sentandrejskog puta semaforizovane tri raskrsnice s ulicama Otokara Keršovanija, Ritskom i Paje Radosavljevića.

U Upravi za građevinsko zemljište i investicije kažu da je ove godine planirana izrada tehničke dokumentacije za puteve i semafore za raskrsnice Temerinskog puta s Dečanskom ulicom, Ulicom majke Jugovića, Savskom, Branka Radičevića, Jug Bogdana, Dositejevom i Almaškom, potom za raskrsnice Bulevara patrijarha Pavla s ulicama Ilariona Ruvarca, Ilirskom i Senteleki Kornela, kao i za raskrsnicu Bulevara Evrope s ulicama Branka Bajića, Laze Nančića i Pavleka Miškina, a u prigradskim naseljima – za raskrsnice Rade Kondića i Rumenačke i Carice Milice, Dunavske i Omladinske ulice u Futogu.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik