Roditelji pred teškom dilemom: Slati dete u školu ili ne?

Ići u školu ili ne ići? Pitanje je koje od juče sebi postavlja svaki roditelj u Srbiji. Široko postavljen okvir i mogućnost izbora ionako tešku situaciju može dodatno da zakomplikuje smatraju u Savetu roditelja novosadskih škola.

Kako juče donete mere nisu obavezujuće ni za škole, svaka će ponaosob u narednim danima doneti plan za sprovođenje nastave u skladu sa svojim organizacionim i tehničkim mogućnostima.

Jednačina sa velikim brojem nepoznanica, tako u najkraćem Dragana Ćorić iz Saveta roditelja novosadskih škola vidi plan za novu školsku godinu.

“Hoću da verujem da su ove preporuke i mere koje su izdate juče neka vrsta probnog balona, da se opipa puls javnosti, samih učenika, roditelja, škola, nastavnika. U celoj toj jednačini zaboravljamo nastavnike koji će onda stvarno imati dvadesetčetvoročasovni radni dan. Ovo je neka nova realnost na koju ćemo morati dase naviknemo, ali ovako klizno postavljeni parametri samo će nam ovu novu realnost činiti još težom.”

Popunjavanje praznina trebalo bi da usledi tek nakon sastanka Aktiva direktora koji će, kako kažu, nastojati da svoje stavove usaglase kako bi usvojen model pohađanja nastave na nivou grada bio što ujednačeniji.

“Svaka škola će u skladu sa svojim organizacionim sposobnostima, broju učionica, organizovati nastavu po svom modelu i svojim mogućnostima. Ono što je dobro je da se deca vraćaju u klupe jer škola nije samo prenošenje znanja, skidanje znanja sa portala”, kaže Nedeljko Đorđić direktor OŠ “Đorđe Natošević.”

Sa takvom ocenom saglasni su i psiholozi, ističući da će svima biti potrebno vreme i strpljenje da se prilagode novim okolnostima, ali da u svemu tome ne treba potcenjivati kapacitete dece, kaže psiholog Olga Trifunović.

“Ja stvarno mislim da je u redu detetu reći, da, nošenje maske nije prijatno, jer dete na taj način dobija jednu realnu poruku, ali isto tako mislim da je važno naglasiti da je maska ono što štiti njegovo zdravlje. Kada dete dobije takvu poruku ono je mnogo spremnije da je prihvati i da je ne razume kao ugrožavanje sebe nego kao čuvanje sebe.”

Predstojeća školska godina biće veliki izazov za sve, đake, nastavnike, roditelje. Iako po svemu specifična, startovaće na vreme, 1. septembra, a prvi dan škole biće posvećen predavanju đacima o prevenciji korona virusa.

Novosadski Info / RTV / Foto: RTV