Dositejeva ulica zrela za rekonstrukciju

Stanari Dositejeve ulice žale se da u tom kraju nema osvetljenja pa je noću, kažu, kao u „zoni sumraka”.

Osim toga, trotoari su ruinirani, betonske ploče izvaljene na većem delu pešačke staze, što invalidima, starijim sugrađanima i majkama s decom prilično otežava kretanje, a nemali problem predstavljaju i automobili parkirani na trotoaru. Situacija nije sjajna ni kada je reč o kolovozu, budući da se u Dositejevoj poslednjih godina grade višespratnice, te tuda sve češće prolaze kamioni i građevinska mehanizacija.

Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište navode da je njihov nadzorni organ dao nalog JKP „Stan” za popravku rasvete, odnosno fenjera i podzemnih instalacija oštećenih prilikom izgradnje novih objekata.

Zbog višespratnica na mestu porodičnih kuća i investitora koji su precenili vrednost parkinga ili pak nisu na svojoj parceli obezbedili dovoljno mesta, građani su često prinuđeni na to da svoje četvorotočkaše ostavljaju na kolovozu, trotoaru, zelenoj površini… Taj problem aktuelan je u mnogim gradskim kvartovima, pa ni Dositejeva ulica nije izuzetak.

Iz nadležne gradske uprave podsećaju na to da je Planom detaljne regulacije bloka Temerinske, Kisačke i Dositejeve ulice, osim parkiranja u okviru regulacije Dositejeve i Temerinske ulice, predviđeno parkiranje i na parceli, u suterenu, dvorišnom delu i prizemlju dvorišnih krila, u skladu s definisanim normativima, pa je na 70 kvadrata stambenog prostora, za višeporodične objekte, potrebno obezbediti po jedno parking-mesto.

Aktuelnom plansko-urbanističkom dokumentacijom predviđeno je da puna širina regulacije ulice bude 20 metara, odnosno planirano je proširenje s južne strane, kao i izgradnja više desetina parking-mesta, objasnili su za naš list u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije. Ovogodišnjim Programom uređivanja građevinskog zemljišta planirana je izrada novog dokumenta – plana detaljne regulacije bloka Temerinske, Kisačke i Dositejeve ulice – koji će obuhvatiti i južnu stranu Dositejeve.

Time će aktuelno plansko rešenje bićti preispitano, s ciljem da se, kako kažu, poboljša i unapredi. Nakon toga, uslediće dalje planiranje uređenja Dositejeve ulice.

Podsećanja radi, Dositejeva ulica postala je poznata i van granica Novog Sada, kada je u avgustu 2018. godine 12 porodica ostalo bez krova nad glavom zbog nemara, verovatno i nestručnosti, investitora i izvođača radova.

Spoljni zid objekta na kućnom broju 11 „greškom” je srušen, a interesantno je da za radove na susednoj parceli nije bila izdata dozvola za gradnju. Urušavanje se nastavilo, a već dve godine oštećeni stanari prinuđeni su na to da žive van svog ognjišta, u podstanarskim stanovima, za čije iznajmljivanje im novac obezbeđuje Grad Novi Sad. Tužilaštvo je u međuvremenu podiglo optužnice za ugrožavanje bezbednosti protiv šestoro odgovornih, a i ono malo pokućstva stanara iz Dositejeve 11, koje prilikom urušavanja nije uništeno, odneli su „pošteni” građani.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik