U prvoj polovini godine upisano 4.000 beba i sklopljeno 650 brakova

Epidemiološka situacija nije otkazala samo brojna putovanja nego i venčanja, kojih je u Novom Sadu do avgusta 2020. godine bilo 650, što je, u odnosu na isti period prošle godine, kako navode iz kabineta gradonačelnika, oko 300 manje.

Oni za „Dnevnik” ističu da se većina budućih supružnika odlučila za odlaganje tog svečanog dana, kako za vreme vanrednog stanja, tako i sada.

Poštujući instrukcije Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje su ovom organu za vreme vanrednog stanja dostavljane elektronskim putem, budućim supružnicima je na raspolaganju bila mogućnost da se venčanje otkaže, odnosno odloži. Kad su u pitanju venčanja koja su bila zakazana u službenim prostorijama (Svečana sala Odeljenja matičara, Trg mladenaca 7), matičar je obaveštavao supružnike da venčanju mogu prisustovati isključivo mladenci i svedoci, kao i da postoji mogućnost otkazivanja, odnosno odlaganja, objašnjavaju iz Grada.

Neobična imena
Osim uobičajenih i popularnih imena koja Novosađani poslednjih godina dodeljuju svojim mališanima, često se dešava da nas svojom neobičnošću neko ime i na ovim multikulturalnim prostorima iznenadi, a primetno je da se ženskoj deci daju imena reka.

U prvoj polovini ove godine iz gradonačelnikovog kabineta od neobičnih i retkih imena koja su roditelji određivali za devojčice izdvajaju: Zeta, Rejna, Nia, Lira, Adiva, Ajlin, Rija, Dora, Ira, Nea, Anisija, Kjara, Korana, Fružina, Sana, Varvara, Metohija i Drina. Po njihovom mišljenju, od retkih muških ovogodišnjih imena su: Laviel, Masimo, Janus, Zalan, Timon, Matvej, Kozma, Vidak, Gordej, Dionis, Alek, Vučen, Dren, Zarije, Despot, Din i Zador.

Kako saznajemo, za vreme vanrednog stanja mali broj mladenaca se odlučivao na venčanje u službenim prostorijama uz prisustvo samo kumova i matičara te je, iz tog razloga, u aprilu ove godine bilo svega pet venčanja u novosadskim službenim prostorijama matičara. Po daljim navodima našeg izvora, i sama venčanja su prilagođena poštovanju mera radi sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, koje podrazumevaju ograničen broj osoba prilikom okupljanja, nošenje zaštitnih maski, rastojanje između prisutnih i drugo. Oni ističu da veliku odgovornost, kada su u pitanju venčanja van službenih prostorija, imaju i ugostiteljski objekti.

Iako ove godine ispaštaju zaljubljeni verenici, bebe nam, na sreću svih nas, redovno pristižu te je u prvoj polovini 2020. godine, do 31. jula 2020. godine, u matičnu knjigu rođenih u matičnom području Novog Sada upisano 4.000 beba. Iz gradonačelnikovog kabineta navode da su najčešća imena koja su roditelji ove godine davali svojoj novorođenoj ženskoj deci bila: Milica, Sofija, Anđelija, Maša, Hana, Una, Lena, Anastasija, Petra, Nika, Lenka, Mila, Tara, Nikolina, Dunja, Nevena i Sara. Kada su u pitanju dečaci, česta imena su bila: Aleksa, Dušan, Strahinja, Mihajlo, Aljoša, Relja, Matija, Rastko, Marko, Filip, Ognjen, Igor, Đurađ, Lav, Viktor, Robert i Petar.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: privatna arhiva, Dnevnik