Izložba „Čuvari 8+8+8” u četvrtak u Kulturnoj stanici Svilara

Kulturna stanica Svilara u četvrtak, 20. avgusta, u 19 sati, ugostiće Snežanu Vujović Nikolić i njenu izložbu „Čuvari 8+8+8”. Na izložbi će biti predstavljeni radovi pod zajedničkim naslovom „Čuvari”.

Kako kaže autorka, ova tema je nastala kao posledica razmišljanja o postojanju i prirodi sila i energija koje nas vode tokom života, stvaranja i razumevanja i otkrivanja sveta. Čuvari kao prirodne sile, kao naša duhovna bogatstva i znanja, predstavljeni su na ovim radovima kroz apstraktne forme, kao fantastična bića. Otvaranje izložbe publika će moći da isprati onlajn, putem Fejsbuk stranice Studentskog kulturnog centra. Izložba traje do 27. avgusta i organizovana je u skladu sa preventivnim merama donetim usled epidemiološke situacije – u prostoru Kulturne stanice Svilara moći će da boravi maksimalno 10 ljudi, uz poštovanje propisane distance i obavezno nošenje maske.

Čuvari

Dr Zoja Bojić

Čuvari Snežane Vujović Nikolić je korpus slika, crteža i skulptura koji prikazuju likove njenih ličnih čuvara i čuvara zajednica u njihovom pojavnom obliku. Ovi radovi u sebi nose primordijalna i arhetipska značenja koja svako od nas po nekoj iskonskoj volji ume da prepozna i identifikuje. Čuvari izranjaju iz sveta mita i kroče u svet stvarnosti da nas, uvek na oprezu, štite i čuvaju, da stražare. Njihovi likovi su dragi. Njihovo prisustvo je dragoceno i čini nas spokojnim. Kako sama umetnica kaže „oni nas štite od iskušenja.“

Priroda čuvara potiče iz domena duše. Oni su potvrda da isto kao što postoji kolektivni duh tako postoji i kolektivna duša. Naša pojedinačna lična iskustva deo su te ogromne kolektivne tvari od koje su sačinjeni naši čuvari. Oni potiču iz našeg postojanja i iz našeg iskustva i vraćaju nam se, prepoznatljivi iako nevidljivi kao duša, da brinu o nama. Trenutak prepoznavanja njihovog prisustva je, prema rečima umetnice, izvor najveće radosti.

Intuitivnije i prirodnije nego drugi, umetnici uspevaju da vide i prepoznaju čuvare. Snežana Vujović Nikolić ih materijalizuje u više dimenzija i predstavlja ih u mnogim njihovim oblicima.

Na ovoj izložbi koja je sveobuhvatna in situ instalacija kao u seriji ogledala ocrtavaju se obrisi telesnosti naših čuvara. Iz ovog korpusa radova slike, koje mahom potiču iz 2012. i 2013, i crteži koji su izrađeni 2011, izlagani su ranije, u 2012 i 2014. Ove godine likovi čuvara ohrabrili su se da steknu i punu materijalnu formu skulptura. Čuvari su osvojili treću dimenziju i time iz magnovenja, gotovo deceniju pošto su se ukazali na prvim crtežima, izašli u opipljivi fizički svet.

Iako su neki od čuvara od milošte nazvani imenima kao što su to Prometej, Posejdon ili Igrač, ili i nadimcima, ovaj korpus radova predstavlja bića čiji je neprikosnoveni zadatak da nas bez naše posebne volje čuvaju i štite i koji su shodno tome imenovani ne pojedinačno već svojom kategorijom. Međusobno su različiti, čak i kada su na istom zadatku kao što su oni raspoređeni da čuvaju noćnu stražu. Njihova materijalizacija u crtežu odgovara onoj u slikama, ali tek u skulpturi stiču svoj potpuni oblik. Obojene, kao što se veruje da su bile i starogrčke, ove skulpture predstavljaju solidni, materijalni i fizički oblik onih koje predstavljaju u tom određenom trenutku. Iako srazmerno malih dimenzija, ove skulpture imaju monumentalni karakter pošto velike duše mogu da stanu u majušni prostor.

Ulazeći u prostor ove izložbe u kojoj smo namah okruženi svojim čuvarima, svojim dušama, iznenađujemo se susretima i radujemo se njima, prepoznajući i voleći naše čuvare.

Novosadski Info