Da li će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture 2021. ili 2022.g.

Evropska komisija je predložila da Novi Sad, zbog pandemije korona virusa, titulu “Evropska prestonica kulture” ponese tek 2022. godine, pošto je pandemija korona-virusa unela pometnju i u program Evropskih prestonica kulture za sledeću godinu.

Ovogodišnje prestonice, hrvatska Rijeka i irski Galvej imale bi tako mogućnost da svoje titule kulturnih prestonica zadrže do 30. aprila 2021. godine, objavila je Evropska komisija, javlja Dojče vele.

“Oba grada su zaslužila fer šansu da ponovo stanu na noge i predstave svoju otpornost i kreativnost”, rekao je potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas.

“Otvaranje srca i uma, dobrodošlica različitosti publika i umetnika uvek su bili osnova Evropske prestonice kulture. Tako će i ostati”, naglasio je Šinas i dodao da je siguran “da će Novi Sad, Temišvar i Elefsina uz dodatno vreme prebroditi trenutne poteškoće u kulturološkom i sektoru turizma, i da će mobilisati značajne investicije, uključujući solidarnost na evropskom nivou”.

Novi Sad, grčka Elefsina i rumunski Temišvar bi tako, prema predlogu Evropske komisije, trebalo da dobiju više vremena za pripreme.

Prethodno je bilo planirano da ti gradovi ponesu titulu “evropskih prestonica kulture” sledeće 2021. godine.

Ali, Evropska komisija umesto toga predlaže da Novi Sad titulu ponese 2022, a druga dva grada godinu dana kasnije.

S tim predlogom Evropske komisije mora da se saglasi Evropski parlament i države-članice Evropske unije.

Inicijativa evropskih prestonica kulture postoji od 1985. godine i trebalo bi da, prema Evropskoj komisiji, promoviše i različitost kultura u Evropi.

Pored toga, podseća Dojče vele, trebalo bi da podrži doprinos kulture razvoju gradova, a Evropljanima da da osećaj da su deo zajedničkog kulturnog prostora.

Novosadski Info / FoNET / Foto: RTV