Prva ispostava studija „Iervolino“ otvorena u Novom Sadu

Prvi studio za proizvodnju kratkih animiranih sadržaja u Srbiji „Iervolino Studios” otvoren je juče u Novom Sadu a u njemu će srpski talenti, koji se bave umetnošću kreirati kratkometražne animirane filmove i plasirati ih u svet.

Studio su otvorili osnivač i direktor producentske kompanije „Iervolino Entertainment“, Andrea Jervolino i glumac Miloš Biković koji je i partner u ovom projektu. Sve faze kreativnog procesa biće realizovane u Srbiji – od inicijalne ideje, dizajna, postprodukcije i kasnije distribucije, te će gotov proizvod biti intelektualna svojina Srbije.

U novosadskom studiju za sada je zaposleno 30 stručnjaka iz različitih oblasti, a nastojaće se da se otvaraju i brojne kancelarije u ostalim gradovima u zemlji.

– Plan je da tokom godina zaposlimo 580 ljudi iz struke, uz velika ulaganja u proizvodnju animiranih sadržaja koje ćemo potom izvoziti svuda po svetu – rekao je Andrea Jervolino i dodao da će holivudske zvezde pozajmljivati glasove nekim likovima u njihovim kratkometražnim animiranim sadržajima, a prvi među njima biće Džoni Dep, sa kojim su već sklopili ugovor. – Stvarno verujem da srpska umetnička zajednica ima veoma veliki potencijal da postane jedan od lidera u umetnosti u celom svetu. Oni do sada nisu imali mogućnost da pokažu svoj talenat, a sada im je pružamo.

Kako je rekao, radiće se sadržaji u trajanju do pet minuta jer je istraživanje, koje su radili, pokazalo da će u narednih deset godina video sadržaj gledati kratki materijali i to isključivo putem mobilnih striming platformi.

Promocija srpske istorije i mitologije

Glumac Miloš Biković je rekao da je otvaranje studija za proizvodnju kratkih animiranih sadržaja prilika i da se u narednom periodu rade filmovi koji će promovisati Srbiju, srpsku istoriju i mitologiju na drugim tržištima. Istakao je da sada imamo mogućnost da razvijemo sistem koji će nam dozvoliti „da igramo utakmicu na mnogo većem terenu”.

Kompanija „Iervolino Entertainment” je u junu potpisala Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom privrede Republike Srbije i produkcijskom kućom „Archangel Digital Studios”, u vlasništvu Miloša Bikovića, kojim je predviđeno da producentska kuća iz Italije u projekat osnivanja studija u Srbiji uloži najmanje 8,5 miliona evra.

Glumac Miloš Biković je istakao da je zahvalan Andrei na poverenji i na tome što je odlučio da u Srbiji napravi ovakav poduhvat. Istakao je da će studio u Novom Sadu raditi po franšizi filma „Arktički psi” čiji je producent Andrea Jervolin, ali da će ih i razvijati dalje i raditi do devet serijala takvih kratkometražnih filmova.

– Vrlo je važno to što je jedan ovakav producent i ovakva internacionalna kompanija sa takvom vidljivošću došla u Srbiju zato što je to signal celoj holivudskoj industriji i svim ljudima sa kojima se on susreće da je ovo zemlja u kojoj postoji talenat, koja je bezbedna – kazao je Biković. – Uzbuđen sam i ja jer već nekoliko meseci živim sa ovim projektom. Mislim da su mogućnosti jako velike. To je strateški potez za imidž naše zemlje. Mislim da će u narednim godinama i decenijama doprineti tome da se imidž Srbije popravi.

Glumac je naglasio da u Srbiji nije razvijena ta grana industrije pa zbog toga i nemamo nazive za sve pozicije na kojima će stručnjaci iz sveta umetnosti raditi, ali je istakao da će biti zaposleni i scenaristi, 2D i 3D animatori, oni koji razvijaju karaktere, okruženje i mnogi drugi.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik