Smeštaj učenika i raspored nastave po diktatu kovida-19

Početak nove školske godine je sve bliži, a s njim su došli problemi smeštaja učenika i rasporeda nastave.

Većina školskih ustanova već je anketirala roditelje za tip nastave, a oni su u većem broju želeli da im deca časove pohađaju redovno, a dezobarijere, dezinfekciona sredstva i obaveštenja za obavezno nošenje zaštitnih maski za lice već su postavljeni unutar svake škole. Jedna od preporuka Ministarstva prosvete je da se đaci tokom trajanja dela nastave koja će se održavati na daljinu, zadrže u domovima, da ne bi ugrožavali roditelje i ostale ukućane, zabrinula je direktorku srednjoškolskog doma „Brankovo kolo” Jasminu Švonju, koja je rekla da ne može da garantuje bezbednost učenika kada u slobodno vreme borave van doma.

– Rad domova za učenike zavisi direktno od načina rada srednjih škola, a trenutno nemamo preciznu informaciju o broju učenika – kazala je Jasmina Švonja. – Ne možemo sprečiti učenike da, kada ne idu u školu, posećuju kafiće i druže se, jer moraju imati slobodno vreme, ali se nadam da ćemo svi biti dovoljno disciplinovani, da nam virus ne bi ušao u dom.

Đaci koji će boraviti u domu i osoblje „Brankovog kola” pre svakog ulaska u zgradu meriće temperaturu novim beskontaktnim uređajem. Taj toplomer prilagođen je svima te nakon što se ruka približi na 1,5 do dva centimetra od merača, temperatura se očitava glasovno i brojka se prikazuje na ekranu, a ukoliko neko ne nosi masku, uređaj će ga upozoriti da je stavi.

– Na osnovu odluka pojedinačnih škola, formiraćemo vaspitne grupe tako da po sobama bude što manje đaka – rekla je Jasmina Švonja. – Tako će, u četvorokrevetnoj sobi boraviti maksimalno dva učenika.

U „Brankovom kolu” sledeće nedelje biće postavljene UV lampe u kuhinji i trpezariji, koje će tokom noći uništavati viruse i bakterije.

Sve srednje škole dobile su uputstva za početak škole, te se i Poljoprivredna škola s domom učenika u Futogu opredelila za kombinovani tip nastave.

– Poštovali smo izbor roditelja i na osnovu anketa odlučili da će prva godina redovno pohađati nastavu, a ukoliko bude moguće, i druga – kazala je pomoćnica direktora Poljopriredne škole s domom učenika Biljana Milovanović. – Praksa i vežbe će se odvijati unutar škole, na našem poligonu, naročito za treću godinu i maturante.

Po njenim rečima, teorijska nastava se može odvijati i putem interneta, a na daljinu će se slušati i izborni predmeti. Ona je takođe kazala da je plan nastavnika da svake druge ili treće nedelje organizuju ispitivanje učenika, a svaka grupa đaka će imati svoju učionicu u koju će nastavnici dolaziti da bi se izbeglo potencijalno prenošenje zaraze čestim menjanjem prostorija.

– Opštu dezinfekciju svih objekata na posedu škole uradili smo još u junu, a do sada smo tu higijenu održavali – objasnila je Biljana Milovanović. – Dezobarijere i dezinfekciona sredstva su postavljeni i smatram da smo spremni za ulazak učenika u škole. Opštu dezinfekciju pomoćnih objekata smo uradili u junu, a pošto smo nakon toga stalno bili u školi, prostorije su svakodnevno čišćene i dezinfikovane.

Osnovna škola „Miroslav Antić” u Futogu potpuno je pripremljena, te đake željno iščekuje.

– U našoj školi infrastrukturni uslovi su takvi da možemo neometano da organizujemo nastavu i za mlađe đake od prvog do četvrtog razreda, a i za starije, od petog do osmog – kazao je drektor OŠ „Miroslav Antić” Nemanja Jovišević. – Imamo dovoljan broj učionica i veliko dvorište da bismo sproveli sve propisane mere, a sve razrede smo podelili napola, da u jednoj učionici ne bi bilo više od 15 đaka.

Đaci OŠ „Miroslav Antić” ostajaće u svojim učionicama, a izuzetak će biti nastava fizike i hemije, gde moraju prisustvovati oglednim časovima. Između dve grupe koje će se smenjivati, biće određena dezinfekcija u trajanju od pola sata da bi se prebrisale sve radne površine, a kabineti provetrili.

Situacija je slična i u OŠ „Đura Jakšić” u Kaću, gde će niža odeljenja časove pohađati u grupama, te će jedne nedelje nastava biti organizovana ponedeljkom, sredom i petkom, a naredne utorkom i četvrtkom. Po rečima direktorke te škole Verice Letić, intenzivno se dezinfikuju sve prostorije, a i oni su se, kao i većina, opredelili za kombinovani tip nastave.

Konačne odluke o smeštaju učenika se tek očekuju, a upravnici domova i direktori škola nadaju se najboljem mogućim rešenjima, a kako su nam kazali, rasporedi i određena pravila podložni su promenama, te će se korigovati u skladu s potrebama učenika tokom školske godine.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik