Država ulaže pola milijarde evra u vodni saobraćaj

Država danas u vodni saobraćaj ulaže 400 miliona evra, za razliku od 2012. godine, kada su ulaganja u taj vid transporta iznosila samo 11 miliona evra, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je danas sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem obišla radove na postavljanju modernih navigacionih bova na novosadskom sektoru Dunava i istakla da će, zajedno sa koncesijama, ta ulaganja iznositi pola milijarde evra i da su vodni koridori jednako važni kao i auto-putevi.

“Do 2012. nije bilo ni ovoliko kilometara auto-puteva, rekonstruisanih pruga niti razgovora o brzoj pruzi od Beograda do Budimpešte. Da ne govorimo o ulaganjima u bezbednost plovidbe na Dunavu. Danas smo jedna od retkih država koja je uložila u obeležavanje Dunava zarad bezbedne plovidbe. Ove bove će omogućiti bezbednu i sigurnu plovidbu i u lošim vremenskim uslovima”, rekla je Mihajlović, a saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je dodala da se ulaže i u nove luke i brodske prevodnice, kao i u bezbednu plovidbu.

“Gradićemo i brodsku prevodnicu na Tisi, kao što gradimo Đerdap 1 i 2. Nastavljamo ulaganja u vodni saobraćaj, a to je moguće samo kada imamo stabilan i jak budžet koji može da garantuje velike infrastrukturne projekte. S ponosom mogu da kažem da nijedno gradilište nije stalo u Srbiji i da postoji velika zainteresovanost investitora da rade u našoj zemlji”, istakla je Mihajlovićeva. Ona je ukazala da nema budućnosti bez ulaganja u infrastrukturu, od komunalne do transportne.

Miloš Vučević

Miloš Vučević izjavio je da je zadovoljan što su sklonjeni brodovi koji su propadali prethodnih deset godina na Dunavu, rekavši da su oni bili simbol pljačkaške privatizacije prethodnih vlasti koje su dozvolile propadanje rečne flotile.

On je izrazio zahvalnost Ministarstvu na podršci i pomoći.

Foto: RTV

“Postavljamo najmoderniju signalizaciju na plovnom delu reke. Nastavljamo ulaganja u Novi Sad, juče smo imali razgovore sa kineskom kompanijom za izgradnju novog mosta, do jeseni možemo očekivati oficijelne ponude za ovaj projekat”, rekao je Vučević.

Novosadski Info / Tanjug / Foto: RTV