Organizovanje prakse za srednjoškolce najveći izazov

Ovogodišnji početak školske godine predstavlja poseban izazov za srednjoškolce, njihove roditelje, a čini se, najviše za direktore i profesore, koji su od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dobili opšte smernice za realizovanje nastave, ali istovremeno i odrešene ruke kako da organizuju teorijske i praktične časove.

Ono što je sigurno – zaštitna oprema će biti obavezna, časovi skraćeni, teorijsko gradivo će se pratiti po kombinovanom modelu. Ipak, iz razgovora s direktorima novosadskih srednjih škola stiče se utisak da im najviše glavobolja zadaje dobro organizovanje praktične nastave i što se većina roditelja odlučila da njihova deca pohađaju predavanja u obrazovnim ustanovama.

Predsednik Aktiva direktora novosadskih srednjih škola i direktor Gimnazije „Laza Kostić” Vukašin Lazović kaže da ta obrazovna ustanova spremno dočekuje oko 750 novih i starih đaka.

Obezbeđena su dezinfekciona sredstva, a odlučili smo se za kombinovani model, što znači da su učenici podeljeni u dve grupe, pa dok jedni dolaze u školu, drugi će te sedmice nastavu pratiti onlajn, objašnjava Lazović.

Kako dodaje, za razliku od ranijih godina, umesto šest odeljenja, imaće sedam, od čega je jedno namenjeno učenicima s posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost.

Zbog bezbednosti, za sad neće biti kabinetske nastavne te će se profesori smenjivati u učionicama, veli Lazović.

Organizacija prakse u uslovima epidemije koronavirusa predstavljaće pravi podvig za škole koje obrazuju buduće zdravstvene radnike. Po rečima direktora Đorđa Iskrina, Srednju medicinsku školu „7. april” pohađaće ukupno oko 1.600 učenika.

Imajući u vidu površinu učionica i preporučenu distancu, bili smo prinuđeni na to da đake podelimo u tri grupe, tako da će u suštini svake treće sedmice jedna grupa dolaziti u školu, a preostale dve predavnja pratiti onlajn, objasnio je Iskrin, i dodao da će pre podne biti teorijska nastava od 8 do 12, a nakon toga su u planu praktične vežbe.

Po rečima direktora Nebojše Bulatovića, u Srednju ekonomsku školu „Svetozar Miletić” ove školske godine upisano je ukupno 1.800 đaka, koji su raspoređeni u 60 odeljenja. Kao i osnovci, i srednjoškolci će biti uskraćeni za kolektivne sportove, a fizičko vaspitanje će, kad okolnosti to dozvole, biti organizovane na otvorenom.

Budući da će u učionicama biti po 15 đaka, imaćemo dve grupe, kaže Bulatović.

Dok će, dodaje naš sagovornik, jedni pratiti nastavu u školi, drugi će gradivo slušati onlajn i smenjivaće se sedmično.

Praksa će biti realizovana u školi, odnosno jedan deo u restoranima, poručio je Bulatović.

U Baletskoj školi deca imaju mogućnost da pohađaju pripremne razrede, osnovu i srednju školu, a po rečima direktorke Sanje Vučurević, ta obrazovna ustanova je imala nekoliko nedoumica zbog specifičnog vida nastave.

Igrački predmeti će biti realizovani u školi i trajaće sat vremena, dok će učenici teorijsku slušati na daljinu, ističe Sanja Vučurević.

Predavanja na daljinu

Elektrotehničku školu „Mihajlo Pupin”, kako kaže direktor Milan Vukobrat, pohađa oko 1.900 učenika, te je odlučeno da su predavanja na daljinu najbolje rešenje.

Teorijski deo nastave će se odvijati isključivo onlajn, dok su provera znanja i ocenjivanje predviđeni u školi, po posebnom rasporedu i uz poštovanje mera zaštite, kao i praktična nastava i laboratorijske vežbe, pojasnio je Vukobrat, dodajući da za potrebe snimanja lekcija i onlajn nastave škola ima tri posebne kamere.

Kako je dodala, roditeljima đaka će 1. septembra biti uručena anketa u kojoj će se izjasniti o tome da li žele da njihovo dete pohađa kombinovanu nastavu.

Kada je reč o osnovcima, sačekaćemo da dobiju satnicu iz škola i prema tome uskladiti časove. Imajući u vidu da nismo klasična obrazovna ustanova i da smernice Ministarstva prilagođavamo svojim potrebama, sve probleme prevazilazićemo u hodu, kazala je Vučurević.

Bez obzira na to da li su roditelji odlučili da deca idu u školu ili će pratiti gradivo na daljinu, srednjoškoloci će stečeno znanje morati da pokažu pred profesorima.

Kada je reč o prijemu prvaka i njihovom upoznavanju s razrednim starešinama i novim pravilima, obaveštenja o tome, kao i druge informacije o početku školske godine, đaci i roditelji mogu naći na sajtovima i „Fejsbuk” stranicama obrazovnih ustanova.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: etspupin.edu.rs