Radosno detinjstvo spremno za prijem 8.150 mališana u septembru

Prve dve nedelje septembra, a po rezultatima ankete koju je Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo” ranije uputila roditeljima, u novosadskim vrtićima će boraviti oko 8.150 dece.

Po rečima direktorke PU „Radosno detinjstvo” Marijane Popov, vrtići su sredinom maja obazrivo otvorila vrata, sprovodeći posebne mere predostrožnosti, a ustanova je bila u neprekidnom kontaktu s Institutom za javno zdravlje Vojvodine, gradskim Kriznim štabom i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da bi boravak mališana bio bezbedan i bezbrižan.

S Kriznim štabom i Institutom smo u stalnom kontaktu, tako da sprovodimo zaštitne mere, menjamo ih i prilagođavamo trenutnoj epidemiološkoj situaciji, pojašnjava direktorka Popov.

Shodno tome, dodaje, u vrtićima će se od 1. septembra primenjivati pojačana dezinfekcija svih prostorija, igračaka, materijala i didaktičkih sredstava koje deca koriste.

Preporuka je da broj dece u grupama bude smanjen. Nakon Kolegijuma i dobijenih rezultata ankete sprovedene među roditeljima, naša ustanova će koristiti sve raspoložive prostore i tako omogućiti da u jednoj prostoriji ne bude više od 16 dece, što što je u sladu s preporukama. U anketi smo predočili roditeljima mogućnost da se kapacitet određenih vrtića brzo popuni. U tom slučaju usmeravali bismo decu i roditelje u objekte u kojima i dalje ima mesta, veli naša sagovornica.

Kako kažu iz „Radosnog detinjstva”, kao i do sada, zaposleni će nastaviti da poštuju sve preporučene mere nadležnih: pri dolasku na posao prolaziće kroz dezobarijeru, meriće im se telesna temperatura, dezinfekovaće ruke, nositi zaštitnu opremu i poštovati fizičko odstojanje s ostalim zaposlenima, kao i roditeljima. Prilikom dovođenja dece u vrtić roditelji će moći da uđu u objekat, uz korišćenje mera lične zaštite – prolazak kroz dezobarijeru i nošenje zaštitna maska. Roditelji će decu moći da dovode u vrtiće do 8 časova, a odvode od 14. Pri ulasku u radnu sobu deci će se dezinfikovati ruke i uradiće se trijaža, a roditelji ne bi trebalo da se zadržavaju u objektu da se ne bi stvarale gužve.

Predškolska ustanova ima obavezu da obezbedi takozvanu sobu za izolaciju,kaže direktorka Popov.

Po njenim rečima, svaki vrtić ima beskontaktni toplomer kojim će se meriti telesna temperatura dece, a ukoliko se primeti da se zdravstveno stanje mališana pogoršava, vaspitač će se odmah obratiti sestri za preventivnu zdravstvenu zaštitu, obavestiti roditelje, a dete će s pratiocem otići u sobu za izolaciju i sačekati roditelje.

Ukoliko neko dete ne može da boravi u vrtiću iz zdravstvenih razloga, odnosno ukoliko je bolesno, roditelji su u obavezi da o tome obaveste vaspitača grupe koje dete pohađa i da nakon završetka bolesti donese potvrdu od pedijatra da je dete zdravo, poručuje direktorka Popov.

Kada je reč o prijemu dece jaslenog uzrasta, direktorka Marijana Popov objašnjava da će se, s obzirom na situaciju, adaptacija s roditeljima novoupisane dece realizovati na dvorištu, u malim grupama, koje ne prelaze preporučeni broj. Za njih će adaptacija trajati dve nedelje, u prvoj nedelji s roditeljima, a u drugoj bez njih.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: PU Radosno detinjstvo