Izložba Sonje Ardan “Male grafičke slagalice”

Izložba pod nazivom „Male grafičke slagalice“ Sonje Ardan održaće se 4. septembra u Galeriji “La Vista” sa početkom u 20.00 časova. Izložba traje do 17. septembra.

Umetnički alati, umnoženi i srasli uz tehnološko/digitalne, razvijaju polifoni izgled savremene stvaralake prakse. Nasuprot tendecijama koje današnjica prirodno nameće, opstaju tradicionalni umetničko zanatski procesi koji su na braniku zastarele floskule o vrednovanju ručnog rada. Otkrivanje lica i naličja grafičke ploče u susretu sa papirom, bojom, pod odmerenim pritiskom prese donosi preko potrebnu radost prilikom otiskivanja grafičkog lista. Grafičari to najbolje znaju.

Zahvaljujući njihovim otisnutim vizuelnim predstavama mi danas zamišljamo skrivene hemijske i invertovane postupke. Mistifikacija umetničkog dela je pleonazam koji se poništava pogledom na umetničko delo. Elementi koji ga grade skreću pogled ka poznatom i već viđenom. Tako čini i Sonja Ardan kada slaže svoje grafike gradeći ih iz više sličnih komada matrice. Često spaja i kombinuje, premešta i ujedinjuje sve ono što je okupira. Okrenutost gradu, minijaturizovanoj akrhitekturi nepostojećih ulica daleko lepšeg sveta, u skladu je sa stvarima intimnog doživljaja, dečije netaknutog. Baš kao što je bicikl za dvoje, produžen u sinhronizovanom jedinstvu zajedničkog kretanja. Na grafičkim partijama Sonje Ardan izvijaju se kružnice točkova biciklova u dinamičnom pokretu, koje nam svojim brojnim transformacijama sugerišu na ohumanjeni lik predmeta iz svakodnevnice. Kolori su u službi crne boje i umešani sa primarnom grafičkom bojom upućuju na odmereni karakter nijanse.

U redosledu neprestane promene i umetnute simboličke poruke, kao što je slučaj sa motivom malog Sunca, vidimo na koji način izvor života i svetla putuje sa lista na list. Poput vidovitih i štedljivih pčela za koje se dugo verovalo da se napuštanjem svojih košnica i otiskivanjem u neizvestan život povinuju nekoj vrsti neizbežne ludosti. Upravo u ovim rečima možemo pronaći smisao umetnosti Sonje Ardan, u iracionalnoj težnji da se obuhvati neobjašnjiva potreba za polaganjem umetničke zamisli”, naveo je Mr Danilo Vuksanović.

Novosadska umetnica Sonja Ardan, pripada mlađoj generaciji likovnih stvaralaca.

Rođena je 1975.godine u Novom Sadu. Završila je Školu za dizajn „Bogdan Šuput“, a diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, 2000.godine, u klasi profesora Milana Stanojeva i profesora Halila Tikveše.

Izlagala je svoja dela u zemlji i inostranstvu, imala deset samostalnih i više grupnih izložbi, aktivno učestvujući i na žiriranim izložbama, salonima, bijenalima i trijenalima.

Član je SULUV-a od 2001. godine.

Bavi se grafikom malog formata, crtežom, fotografijom.

Preko petnaest godina svoje umetničko znanje i iskustvo prenosi na mlade, negujući talenat i ljubav prema umetnosti generacijama mladih u Školi za dizajn „Bogdan Šuput“, gde trenutno radi kao profesor likovne grafike.

Novosadski Info / RTV / Foto: Ilustracija, RTV