Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog kao izložba

Izložba “Muzički intermeco: kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog” biće otvorena u Novom Sadu u petak, 11. septembra, od 20 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Autor projekta je Jasmina Jakšić Subić, viši kustos, dok će samu izložbu, koja će trajati do 18. oktobra, otvoriti Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je specijalizovana muzejska ustanova koja poseduje, proučava, publikuje i izlaže umetnička dela koje je sakupio Beljanski, jugoslovenski diplomata i kolekcionar, i poklonio Novom Sadu 1957. godine.

Svedočanstva o životu i ličnosti diplomate, pored kolekcije umetničkih dela prve polovine 20. veka, pružaju i predmeti iz manje poznatih zbirki njegovog legata.

Spomen-zbirka postavkom “Muzički intermeco” prvi put prikazuje ovu zbirku u celini, koja svedoči o ukusu kolekcionara i njegovoj predanosti muzici.

Kolekcija gramofonskih ploča obuhvata značajna izdanja klasične muzike velikih muzičkih kompanija “Columbia Records”, “His Master’s Voice”, “Path”, “Polydor”.

Na više od 90 snimaka sačuvana su različita dela čuvenih kompozitora iz doba baroka, bečke klasike, romantizma i sa početka 20. veka.

Reč je o remek delima J. S. Baha, Hendla, Hajdna, Mocarta, Betovena, ali i velikana 19. veka – Šopen, Šubert, List, Vagner, Smetana i drugi.

Na pločama su uglavnom zastupljeni snimci izvođenja uživo, i na taj način, zahvaljujući ovoj bogatoj kolekciji gramofonskih ploča, posetioci će saznati više o diplomatskim boravcima Beljanskog u inostranstvu.

Kolekcionarska strast, uz obilaske muzeja, galerija i antikvarnica, vodila je diplomatu i ka velikim prodavnicama ploča u Francuskoj i Italiji.

Izložbu prati katalog kolekcije ploča sa tekstovima autorke projekta Jasmine Jakšić Subić i dvoje muzikologa – dr Ire Prodanov i dr Milana Milojkovića, sa Akademije umetnosti (AU) u Novom Sadu.

Prateći program do 18. oktobra će obuhvatiti autorska predavanja sa slušanjem muzičkog izbora inspirisanog kolekcijom ploča, kao i koncert studenata AU Novog Sada, nastao iz projekta “Umetnost, komunikacija, mediji”.

Novosadski Info / Tanjug / Foto: freeimages.com