Festival “Uhvati film” od 23. do 27. septembra u Novom Sadu

Jedini međunarodni filmski festival s temom invaliditeta “Uhvati film”, počinje 23. i trajaće do 27. septembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Prvog dana od 18 časova manifestacija 18. godinu zaredom će biti otvorena od 18.00 performansom “Prožimanje” Tanje i Novaka Josića, a zatim slede projekcije dva igrana filma na temu osoba sa nekim oblicima invaliditeta – italijanski “Nezaboravno” i španski “Kreveti drugih”.

Specijalni gost na otvaranju biće i Iva Plemić Divjak, članica žirija, koja je upravo osvojila nagradu na Sarajevo film festivalu “Srce Sarajeva” za svoj film ” Merry Christmas, Yiwu ” kao najbolji dokumentarac.

Od četvrtka 24. do nedelje 27. septembra stižu i premijere kratkih ostvarenja koji menjaju perspektive, kako je i moto festivala, i to 30 naslova, koji su prošli selekciju od čak 417 pristiglih radova.

Na programu tih pet dana su isključivo kratkometražni i srednjemetražni filmovi, od pet minuta do pola sata trajanja.

Iz 17 zemalja biće obrađene teme: ljubav, ljudski odnosi, sport, ples, svakodnevne radosti i izazovi ili zabranjene teme – nasilje, odbacivanja, diskriminacija.

Prateći program čine četiri tribine u četiri dana (24-27. septembra) gde će biti zastupljene teme o umetnicima, mladima, volonterima i festivalu koji menjaju perspektive.

Osim u Novom Sadu, festival se održava od 2011. u Rijeci, a od 2017. u Banjaluci i Kotoru, u realizaciji “ART 365” iz Podgorice.

Festival se održava u okviru Kaleidoskopa kulture, uz pomoć Gradske uprave za kulturu Novog Sada, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i drugih.

Novosadski Info / Tanjug / Foto: RTV Ilustracija