Novi Sad prestonica književnosti od 19. do 25. septembra

Dobitnici NIN-ove nagrade, Slobodan Tišma i Aleksandar Gatalica, kao i novosadski autor proze i poezije Laslo Blašković, a zatim i književnik, kritičar i urednik Franja Petrinović, mlade nade domaće književnosti Maša Seničić i Andrea Popov Miletić, ali i evropski priznati, višenagrađivani Dejan Tiago Stanković, Isabel Veri, Loran Seksik, Barbi Marković, Veronika Murek samo su neki od književnika zbog kojih će Novi Sad u narednih sedam dana biti sinonim za evropski centar književnosti. Kulturne stanice Svilara, Eđšeg, Karavan ugostiće 20 priznatih stranih pisaca, gotovo 70 domaćih pisaca, preko 30 muzičara i tako zaustaviti Novi Sad na momenat jer je vreme za knjigu.

Treća nedelja Kaleidoskopa kulture, od 19. do 25. septembra, posvećena je predstavljanju raznolikosti domaće književne scene, povezivanju domaćih i evropskih autora, otkrivanju novih mesta i novih formata za književne događaje, decentralizaciji kulture kao i razvoju publike.

Ovoga puta, zbog mera donetih usled koronavirusa, književne događaje publika će moći da prati i onlajn, putemsajta Kaleidoskopa kulture, kao i Jutjub kanala Novi Sad 2021.

Aleksandar Gatalica o književnosti i muzici

Nedeljno jutro 20. septembra od 9 sati, publika će provesti uz nesvakidašnji spoj muzike i književnosti, u razgovoru jednog od najznačajnijih savremenih pisacaAleksandra Gatalice i profesora Akademije umetnosti, violončeliste Marka Miletića, kojim će moderirati dr Vladimir Gvozden, profesor na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta. Posetioci Najlon pijace će na licu mesta moći da prate ovaj razgovor kroz prenos uživo iz studija, dok će događaj biti dostupan i onlajn, putem Fejbuk stranice Kaleidoskopa kulture kao i Jutjub kanala NoviSad2021.

Noć književnosti obeležava početak nedelje književnosti

Noć kada pisci razgovaraju sa publikom, u alternativnim gradskim prostorima širom Evrope ove godine po prvi put dešava se u Novom Sadu, i to u alternativnoj formi. U subotu, 19. septembra od 18 časova pa do 23 sata devetoro lokalnih autora predstaviće uživo devetoro evropskih.


Fondacija Novi Sad 2021

Razgovore sa Loranom Seksikom (moderatorka Sonja A. Filipović), Veronikom Murek (moderatorka Mila Gavrilović), Izabel Veri (moderatorka Sonja Veselinović), Dejanom Tiagom Stankovićem (moderator Vladimir Gvozden), Jasminkom Petrović (moderatorka Jelena Nikolić), Barbi Marković (moderatorka Andrea Popov Miletić), Monikom Kompanjikovom (moderatorka Zdenka Valent-Belić), Goranom Vojnovićem (moderator Miloš Jocić), Svenom Petersom (moderator Aleksej Kišjuhas), publika će pratiti onlajn. U okviru predstavljanja autora publika će moći da čuje i odlomke iz njihovih dela koje će pročitati glumci novosadskog Pozorišta mladih Kristina Savkov i Danilo Milovanović. Noć književnosti, publika će moći da prati onlajn, putemsajta Kaleidoskopa kulture, kao i Jutjub kanala NoviSad2021.

U osnovi događaja Noć književnosti je predstavljanje književnih dela pisaca koji žive i stvaraju u zemljama učesnicama festivala, a koja su objavljena i distribuirana u Srbiji na srpskom jeziku. Noć književnosti održava se u koordinaciji Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i novosadskog ogranka Francuskog instituta uz podršku klastera EUNIC Srbija i EU info point , a partneri su Ambasade Slovenije, Slovačke, Poljske, Švedske, Portugalije, Belgije, Holandije, Austrijski kulturni forum, Francuski institut i Wallonie-Bruxelles International.

„Bulevar pesnikinja“ i Knjiške večeri Milana Mumina

U utorak 22. septembra u 19 časova plato ispred „knjižare koja svira”,Bulevar Books-abiće prepušten fenomenalnim mladim pesnikinjama Radmili Petrović i Maši Seničić. Takođe,U okviru programa „Knjiške večeri Milana Mumina“, uz čitanje poezije na engleskom i srpskom, svirku i razgovor sa Zlatom Mikljom, 24. septembra u 20 sati publika će se bolje upoznati sa knjigama poezije „The Not-No Songs ” i „Fanatik”.

Alen Bešić gost ciklusa Oko(m) knjige u Eđšegu

U okviru serije književnih razgovora, Oko(m) knjige, u sredu, 23. septembra u 20 sati u Kulturnoj stanici Eđšeg, publici će se predstavitiAlen Bešić, književni kritičar, pesnik, prevodilac, urednik. Sa Alenom Bešićem razgovaraće Katarina Kostić, urednica ovog programa.

Tišma „predvodi“ generacije novosadskih pisaca u Svilari

Projekat „Novi Sad u savremenoj književnosti“ koncipiran je u formi zajedničke književne večeri nekoliko generacija novosadskih pisaca koji su u svojim delima tematizovali sam grad, i biće održan u petak, 25. septembra u 19 sati u Kulturnoj stanici Svilara. Na knjiženoj večeri govoriće Slobodan Tišma, Milan Tripković, Marijana Čanak, Andrea Popov Miletić, Franja Petrinović i Laslo Blašković. Uz moderaciju Vladislave Gordić Petković, učesnici će čitati delove svojih tekstova i razgovarati o sličnostima i razlikama u doživljaju grada u njima. Program će biti dostupan i onlajn.

Kaleidoskopu kulture se u nedelji književnosti pridružuje i Međunarodni novosadski književni festival od 21. do 25. septembra koji će okupiti više od 30 pisaca iz Srbije, 10 stranih pisaca i 30 muzičara.

Kaleidoskop kulture je celogodišnji projekat kulture zajedništva koji kroz različite procese spaja umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane i posetioce, da bi krajem leta predstavio prostore i programe širom grada promovišući jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada.

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Kontroliše se maksimalan broj posetilaca na događajima, što je trenutno 500 ljudi i u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Novosadski Info / RTV / Foto: Fondacija Novi Sad 2021