Šesti “21114 – Film fest” glasno poručio: Kultura stanuje na Novom naselju!

Šesti po redu „21114 – Film fest” na Novom naselju, održao se od 17. do 20. septembra na dve lokacije na otvorenom u ovom delu Novog Sada. Kultna filmska ostvarenja, tuce kratkometražnih filmova iz celog regiona u selekciji „Zlatni čep”, ali i najnoviji naslovi dugometražnih filmova privukli su brojne ljubitelje sedme umetnosti na dve lokacije na otvorenom prostoru Novog naselja.

Prva, dobro poznata lokacija filmskog festivala na Novom naselju, livada u ulici Bate Brkića 34 ove godine imala je ove godine nešto drugačiji oblik, te je u smanjenom kapacitetu i sa propisanim merama bezbednosti bila ispunjena do poslednjeg mesta. Na još jednoj zelenoj površini Novog naselja, a to je livada prekoputa Gerontološkog centra, doajeni novosadskog umetničkog života Ilija Ika Bašić i Tibor Vajda selektovali su poseban program, te uz razgovore sa publikom premijerno otvorili novi bioskop na Naselju, „Kod Ike i Tibora”.

Festival je otvoren u četvrtak, 17. septembra, kod budućeg Kulturnog centra Novo naselje, a publika je imala priliku da žirira kratkometražne filmove pristigle putem konkursa i da svojom ocenom odredi pobednika ovogodišnje selekcije. Konkurs za kratkometražne filmove privukao je preko 50 naslova iz svih zemalja bivše Jugoslavije, što je i najveći odziv do sada, a u selekciji su učestvovali novosadski režiser i scenarista Gvozden Đurić i mladi producent Miloš Milošević. Laskavu nagradu „Zlatni čep”, inače autorski rad novosadskog akademskog vajara Dejana Jankova, poneo je „Jesenji valcer”, novosadskog režisera Ognjena Petkovića.

Naredna tri dana publika iz svih delova Novog Sada uživala je pod otvorenim nebom u nekim od najboljih filmskih naslova u okruženju, kao što su: „Realna priča”, „Nebeska tema”, „Moj jutarnji smeh”, „Dnevnik Diane Budisavljević”, „Grudi”, „Tusta” i „Dohvati nebo”.

Nova lokacija, bioskop „Kod Ike i Tibora u petak, 18. septembra ugostila je selekciju filmova Ike Bašića i o njemu, a naredne večeri kroz svet filma Sergeja Paradžanova novosadske filmofile vodio je Tibor Vajda.

Projekat je bio podržan od strane Gradske uprave za kulturu, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i dugogodišnjih prijatelja festivala.

„21114 – Film fest” je još jednom pokazao, uz ostale sadržaje koje udruženje „Novo kulturno naselje” sprovodi godinama, da je na Novom naselju, najvećem delu Novog Sada vrlo jaka i sveprisutnija potreba za Kulturnim centrom, na čemu udruženje intenzivno radi od samog osnivanja 2014. godine.

Podrška građana je svake godine prisutna, tako da svi ključni faktori za instituciju kulture (program, publika, podrška) postoje. U narednom periodu slede brojne aktivnosti pod producentskom palicom Novog kulturnog naselja, a konkurs za sedmi „Art Kvart – Start!” je već otvoren i ovim putem pozvani su svi omladinci (od 15 do 20 godina) da se prijave za učešće u vajarskoj, dramskoj, filmskoj, muzičkoj ili sekciji montaže i dizajna zvuka putem adrese: artkvarstart@gmail.com.

“21114 – Film fest” jedna je od aktivnosti u sklopu višegodišnje inicijative Novog kulturnog naselja da ovaj deo Novog Sada dobije Kulturni centar. Novo kulturno naselje i upravo inicijativa za osnivanje kulturnog centra na Novom naselju, bili su jedan od važnih činilaca za kvalitet i raznovrsnost aplikacije grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.

Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu te inicijative od 2014. do danas uspešno realizovalo 15 festivala, preko 1000 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Novosadski Info / RTV / Foto: RTV