Sanirani bunari na izvorištu “Ratno ostrvo”

Reni bunari BHD -5 i BHD -8 na izvorištu ”Ratno ostrvo”, koje je najveće izvorište pijaće vode za Novi Sad, u potpunosti su rekonstruisani, a tu lokaciju danas je obišao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

“JKP ”Vodovod i kanalizacija” sa domaćim partnerima i partnerima iz Nemačke uspešno i u roku su završili kompletnu rekonstrukciju ova dva bunara. Time smo utrostručili kapacitet pijaće vode i doprineli sigurnosti i kvalitetu vodosnabdevanja koje je i najvažnija komunalna usluga. Razgovarali smo i o drugim velikim projektima i do kraja godine treba da bude završena crpna stanica kod Kvantaške pijace. To je prvi uslov za izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda, a tada ćemo moći i da projektujemo gašenje crpne stanice na uglu Radničke ulice i Keja žrtava racije, iz koje se šire neprijatni mirisi. Čeka nas izgradnja zapadnog magistralnog voda od Adica, Veternika, Futoga i Begeča, naselja u kojem je još jedini vodovod ostao separatan. Treba da isključimo te njihove bunare i da ih spojimo na gradski sistem. Predstoji nam i završetak vodovoda u Bockama i to dve faze koje su skuplje od prethodne, a nastavljamo radove na Sajlovu i Jugovićevu. JKP ”ViK” je najspremnije od svih gradskih preduzeća za podnošenje aplikacija za program ”Srbija 2025”. Imaju gotove projekte vredne preko dve milijarde dinara. Planiramo da rekonstruišemo bunare na izvorištu ”Štrand”, a da bismo to uradili moramo rešiti kanalizacionu mrežu na Limanima koja je pravljena šezedesetih godina”, naglasio je gradonačelnik Vučević.

On je ocenio da je izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda jedan od najvažnijih projekata Grada, ali da je reč o veoma skupoj investiciji vrednosti blizu 100 miliona evra.

“Moraćemo da se snažno borimo za izvore finansiranja. Ja ću se zalagati da prečistač bude 100 posto u vlasništvu Grada, ne bih nikom prepuštao vodovod i kanalizaciju, i zato ćemo morati maksimalno da se posvetimo obezbeđivanju novca”, istakao je Vučević.

Direktor JKP ”Vodovod i kanalizacija” Gvozden Perković rekao je da je sređivanje bunara neophodan uslov za realizaciju drugih važnih projekata u toj komunalnoj oblasti, s obzirom na to da se grad širi.

“Grad ima novu fabriku vode i staru u rezervi. Najvažnije je svakako da u sledećih pet godina dobijemo Fabriku za preradu otpadnih voda, a određeno je da će njena lokacija biti Rokov potok”, izjavio je Perković.

Novosadski Info / RTV / Foto: RTV