Završni račun gradskog budžeta pred novosadskim odbornicima

Završni račun gradskog budžeta za prošlu godinu, izveštaji o poslovanju gradskih preduzeća i ustanova, te sumiranje urađenog tokom prve polovine ove godine činiće najveći deo dnevnog reda od sedamdesetak tačaka današnje sednice novosadske skupštine.

Osim toga, nove direktore dobiće „Novosadska toplana”, „Informatika”, „Tržnica” i Stambena agencija Novog Sada.

Kako je juče navela predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović, i ova sednica održaće se u Skupštini Vojvodine, zbog epidemioloških mera usled pandemije koronavirusa. Na konfereciji za novinare ona je istakla da se parlament, nakon dve sednice na kojima se formirala gradska vlast, vraća u ustaljen režim rada.

Odbornice i odbornici odlučivaće i o kadrovskim rešenjima, s obzirom na to da su dosadašnji direktori „Novosadske toplane”, „Informatike”, „Tržnice” i Stambene agencije podneli ostavke i ja im se ovom prilikom zahvaljujem na dosadašnjem radu u prethodnom mandatu, kazala je Jelena Marinković Radomirović.

Na dnevnom redu Skupštine, kako je dodala, naći će se i odluka o uspostavljanju saradnje Novog Sada i administracije Petrogradskog rejona Sankt Peterburga, što je pokazatelj da Novi Sad širi svoj krug prijatelja i svakako jedni druge podstičemo na dobru i kvalitetnu saradnju u ovom i u narednom periodu.

Ona je juče, među tačkama dnevnog reda, izdvojila Predlog odluke o finansijskoj podršci Fondu za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novm Sadu za školsku 2020/21. godinu, čime Grad, po rečima predsednice gradskog parlamenta, nastavlja podršku darovitim studentima da bi finansijska podrška podstakla i motivisala njihov trud i rad.

Naime, Novi Sad namerava i ove godine da stipendira deset studenata Univerziteta u Novom Sadu s po 17.000 dinara mesečno. Novac, za ovu godinu 510.000 dinara, a za celu narednu oko dva miliona, biće prebačen Fondu, dok će Grad delegirati svog predstavnika u rukovodstvo Fonda.

Vučević: Niko nema blanko podršku

Četiri direktora gradskih preduzeća podnela su ostavke, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, juče i prethodnih dana govorio je o njihovim naslednicima.

Biće promena u „Toplani”, „Tržnici”, „Informatici”, Stambenoj agenciji i mislim da je to sve, izjavio je juče Vučević, i dodao da će dosadašnji odbornik Marko Jovanović preuzeti rukovođenje Stambenom agencijom. Kako je dodao, već su promenili direktore JGSP-a i „Stana”.

U „Tržnici” će naš predlog biti Uroš Lončar, koji se istakao kao dobar poznavalac komunalne problematike, vodio je tri ili četiri mandata u Kaću i dobro poznaje komunalni sistem. Svi oni idu kao vršioci dužnosti, posle ide konkurs, javni poziv. Nemaju apsolutno blanko podršku, to će zavisiti od toga kako će da rade. Prirodno je da nakon izbora ide preraspodela odgovornosti. Ne znam kako bi komunalni sistem u nekom gradu funkcionisao ako nema politike jer sve što rade, mora biti u koordinaciji s Gradskom kućom, poručio je novosadsi gradonačelnik.

Ranije je kazao da razmišlja i o Siniši Kresojeviću kao kandidatu za direktora „Informatike”, čiji je dosadašnji rukovodilac Nenad Barac u međuvremenu podneo ostavku i predložen je za novog v. d. direktora „Toplane”.

Direktor „Novosadske toplane” Dobrosav Arsović (SNS), nakon šest godina na čelu tog preduzeća, podneo je ostavku, koja će se danas naći pred novosadskim odbornicima. Zbog odlaska u starosnu penziju naredne godine, neopozivu ostavku je podneo i direktor „Tržnice” Dušan Bajić (LSV), koji je na to mesto imenovan jula 2017. godine. Goran Zarić (POKS), koji je na čelo Stambene agencije došao u decembru 2016. godine, takođe je podneo ostavku.

U najznačajnijem dokumentu sednice zakazane za danas, odnosno završnom računu gradskog budžeta za 2019. godinu, utvrđeno je da je Novi Sad prošle godine iz svih izvora prihoda raspolagao s oko 29,95 milijardi dinara, to jest 98,95 odsto planiranog. Dok je gotovo 20,7 milijardi stiglo iz opštih prihoda, milijarda i po s republičkog i pokrajinskog nivoa, 1,4 milijarda zarađena je od prodaje građevinskog zemljišta. Istovremeno, oko 6,2 milijardi dospelo je u novosadsku kasu jer nije utrošeno u prethodnim godinama. Prošle godine, troškovi gradskog budžeta iznosili su 25 milijardi dinara, odnosno 82,63 odsto planiranog.

Kako je obrazloženo na sednici Saveta za budžet i finansije, do potrošnje manje od planirane došlo je jer „neki od planiranih projekata i aktivnosti nisu ostvareni u željenom obimu ili uopšte nisu ostvareni”. Kapitalna potrošnja, izneto je na Savetu, ostvarena je sa 76 odsto i čini 33 odsto od ukupno utrošenog budžetskog novca u 2019. godini.

U izveštaju o izvršenju budžeta Grada u prvoj polovini 2020. godine stoji da se u gradsku kasu slilo oko 14,3 milijardi dinara, odnosno 87,5 odsto od planiranih prihoda. U istom periodu potrošeno je oko 9,4 milijardi, što je 57,7 odsto od zacrtanog. Kao uzroci takvog raskoraka navode se obračunski i izveštajni periodi, trajanje procesa javnih nabavki, kao i samog izvođenja radova. Na taj način budžetski suficit u prvoj polovini godine iznosi 1,077 milijardu dinara.

Novosadske odbornice i odbornici glasaće i o olakšicama koje predviđaju umanjenje komunalne takse za isticanje imena firme na poslovnom prostoru od 99 odsto do kraja godine za bioskope, turističke agencije i tur-operatere, te za hotele i slične smeštaje. Za isti procenat i period, ukoliko Skupština podrži predlog, trebalo bi da se umanji i naknada za korišćenje javnih površina za postavljanje kioska, letnjih i zimskih bašti, pokretnih tezgi i uređaja za kokice.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto Dnevnik