Izložba “Velikani u gradu svetlosti” od 7. oktobra pred Novosađanima

Izložba ”Velikani u gradu svetlosti” otvorena je u Zbirci strane umetnosti, a posetiocima će biti dostupna od 7. oktobra.

Muzej grada Novog Sada predstaviće dugogodišnji kontinuitet umetničkog stvaralaštva istaknutih velikana jugoslovenskog i srpskog slikarstva XX veka

Zahvaljujući kolekcionaru Dragoslavu S. Marčiću, novosadska javnost će biti u prilici da vidi reprezentativni opus dela Vladimira Veličkovića, Petra Omčikusa, Miloša Šobajića, Ljube Popovića, Bate Mihailovića i Petra Lubarde koji su živeli i stvarali u Parizu.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić naglasio je da Muzej grada nastavlja sa organizacijom značajnih događaja za kulturu Novog Sada.

“Velika je stvar što Muzej sarađuje sa kolekcionarom ovih dela gospodinom Marčićem i što će tako ovdašnja publika moći da se upozna sa važnim segmentom naše kulturne baštine. Zaista je reč o likovnim genijima i dolikuje Evropskoj prestonici kulture da ih predstavi u punom sjaju i to putem srpsko-francuske relacije u kulturi. Sve njih vezuje Pariz, a susret sa tim gradom umetnosti uticao je na njih što se odrazilo na njihove radove. Novi Sad zaslužuje vrhunske kulturne programe, a Gradska uprava za kulturu radi na tome da oni budu realizovani, da podrži ideje i projekte kulturnih poslenika i svih koji na tom polju kvalitetno deluju”, izjavio je Rožić.

Prema rečima Dragoslava S. Marčića, radovi koji su izloženi deo su njegove kolekcije od 2500 slika.

“Likovna, vajarska, arhitektonska dela uglavnom počivaju na kolekcijama privatnika koji ceo život posvete sakupljanju tih slika. Umetnici odlaze, a slike ostaju za njima da žive. Prvo što se nauči na umetničkim fakultetima jeste da je slika svetlost, jer ako je držite u mraku nje nema. Važno je da slike nisu u depoima, već da su izložene i da ih ljudi gledaju. Samo jedan od autora ovih dela je živ, to je Šobajić, pa je veliko zadovoljstvo što su ove slike predstavljene u galeriji i produbljuju ukupan kvalitet života svih nas. Bez kulture nema ni države, ni istorije”, istakao je Marčić.

Direktorka Muzeja grada Novog Sada Vesna Iković zahvalila se na dobroj saradnji Gradskoj upravi za kulturu, kao i kolekcionaru i pozvala Novosađane da od 7. oktobra pogledaju izvanrednu izložbu ”Velikani u gradu svetlosti”.

Novosadski Info