Vakcinacija devojčica protiv HPV infekcije

Dom zdravlja “Novi Sad” počinje sa imunizacijom devojčica uzrasta od 12 do 14 godina protiv HPV infekcije vakcinama dobijenim u okviru projekta Gradske uprave za zdravstvo Novog Sada i Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Imunizacija protiv HPV infekcije će se sprovoditi četvorovalentnom vakcinom (HPV4) koja sadrži četiri tipa virusa: 6, 11, 16 i 18. Vakcinacijom protiv ova četiri HPV tipa postiže se zaštita od najvećeg broja izazivača kondiloma/genitalnih bradavica (tipovi 6 i 11) i karcinoma grlića materice (tipovi 16 i 18).

Vakcinacija devojčica HPV4 vakcinom uzrasta od 12 do 14 godina sprovodiće se u Domu zdravlja “Novi Sad” a devojčica od 15 do 18 godina, davanjem tri doze vakcine, u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Vakcinacija devojčica od 12 do 14 godina će se sprovoditi davanjem dve doze HPV4 vakcine sa minimalnim razmakom od šest meseci.

Planirano je da se prioritetno vakciniše 750 devojčica uzrasta od 12 do 14 godina, kojima će se aplikovati 1500 doza vakcine.

Vakcinacija će se sprovoditi uz dobrovoljni, pisani, pristanak roditelja/staratelja i popunjavanje Obrasca 3 (Saglasnost za sprovođenje preporučene imunizacije) od strane izabranog lekara i roditelja. Podaci o sprovedenoj imunizaciji će se unositi u karton deteta (elektronski i štampani).

One devojčice koje su zainteresovane, tj, njihovi roditelji treba da se jave svom izabranom pedijatru i dogovore se o terminu vakcinacije i lekarskog pregleda.

Novosadski Info / RTV / Foto: pixabay.com