Prvi novosadski onlajn Festival o invalidnosti „Uhvati film“

Prvi onlajn festival „Uhvati film“ održaće se od petka 16. do nedelje 18. oktobra, kad će posetioci iz Srbije besplatno moći da pogledaju najbolje filmove sa ovogodišnjeg 18. izdanja međunarodnog festivala „Uhvati film“ koji se održao od 23-27. septembra u Kulturnom centru Novog Sada. Tokom četiri premijerna filmska dana prikazano je ukupno 30 filmova iz 17 zemalja sveta koji umetnički i tematski ruše granice i menjaju perspektive.

Uhvati film jedini je regionalni filmski Festival o invalidnosti. Održava se već 18 godina u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa a svoja izdanja ima u Rijeci, Banjaluci i Kotoru.

Za gledanje biće dostupno ukupno 5 nagrađenih filmova:

Najbolji film festivala „Gluva ljubav“, Michele Bertini Malgarini , Italija

Dvoje mladih, ljubav, i predivno ostrvo čiji su stanovnici isključivo gluve osobe. Paolo je muzičar i potpuno je zaljubljen u Klaudiju, devojku s kojom se dopisuje ali je nikada nije upoznao. Kako bi je upoznao, mora da napusti svoje ostrvo i da se izbori za njenu ljubav.

Najbolji dokumentarni film festivala „Suživot“, Komeil Soheili , Iran
Dela je slepi kapetan koji živi na Hormuz ostrvu na jugu Irana. On koristi drevnu tehniku pravljenja hleba za koju je potrebno 3 sastojka sa ostrva. Svaki dan peca kako bi čuo zvuk riba u okeanu, i onda skuplja prirodnu so ostrva i zemlju kako bi napravio hleb.

Nagradu za najbolju režiju Malu, Adi Wojaczek , Nemačka
Mlada plesačica Malou bori se za svoj san o karijeri na velikoj sceni. Nakon godina odbijanja i borbe, najednom joj se ukazuje jedinstvena prilika, koja će otkriti nešto neočekivano.

Nagrada za najbolji scenario: Brokoli, Eliott Fettweis , Francuska
Moris i Žilijen očekuju prvo dete. Međutim, na dan porođaja, Žilijen rodi brokoli.

Film koji menja perspektive:Kakao čula, Alberto Utrera , Španija
Hordi Roka je odlučio da razvije ambiciozan projekat: da koristi kakao kako bi evocirao čulo ukusa putem uspomena. Ovo putovanje kroz čula i uspomene predstavlja naučan i gastronomski izazov koji bi mogao da promeni živote miliona ljudi.

Ovogodišnji Festival realizuje se u okviru Kaleidoskopa kulture, jednog od najvećih programskih lukova projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, a podržali su ga: Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Erste banka Srbije.

Sve što je potrebno da bi ga pratili Online jeste da kliknu na link i uživaju.

Novosadski Info / RTV / Foto: RTV