Sednica Skupštine Grada Novog Sada – Centralna tema rebalans budžeta

Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelene Marinković Radomirović,najavila je za sutra sednicu sa više od 90 tačaka dnevnog reda. Sednica će se održati u velikoj sali Skupštine AP Vojvodine.

Na dnevnom redu sutrašnje sednice nalazi se više od 90 tačaka i svakako da je centralna tema ove sednice rebalans budžeta za ovu godinu. Rebalans sledi radi raspoređivanja suficita, dodatnih prihoda, ali i zbog posledica epidemije koronavirusa i očekujem da na ovoj tački dnevnog reda bude najduža rasprava – istakla je predsednica gradskog parlamenta MSc Marinković Radomirović.

Ona je dodala da će se pred odbornicima i odbornicama naći i tačke vezane za komunalni sistem grada, a tiču se programa poslovanja i investicionih aktivnosti javnih i javno-komunalnih preduzeća. Potom, kako je precizirala, izveštaji gradskih ustanova kulture za prethodnu godinu, odluke o izmenama programa rada ustanova kulture za 2020. godinu, kao i program sprovođenja mera tehničke zaštite na kulturnim dobrima, kojom se nastavlja obnova objekata u podgrađu Petrovradinske tvrđave, starom gradskom jezgru i u Almaškom kraju.

Na konferenciji za novinare je rečeno da se među predloženim tačkama nalaze i one koje se odnose na urbanističke planove, odluke o definisanja oznaka i izgleda uniformi i vozila komunalne milicije, ali i utvrđivanje mera za bolju dostupnost i pristupačnost u korišćenju zdravstvene zaštite, odluci prema kojoj grad ima mogućnost obezbeđenja sredstava zdravstvenim ustanovama za opremanje prostora i opreme, a sve radi višeg standarda zdravstvene zaštite.

Nakon sutrašnje radne sednice, za ponedeljak, 19. oktobra, zakazala sam svečanu sednicu Skupštine Grada Novog Sada, na kojoj bi trebalo da se donesu odluke o dobitnicima Oktobarske nagrade i Novembarske povelje. Za Oktobarsku nagradu je stiglo deset predloga, a za Novembarsku povelju devet. Komisija za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Skupštine grada, predložila je da Oktobarsku nagradu Novog Sada za 2020. godinu dobiju direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović, potom volonteri i volonterke Novog Sada i Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine. Ista Komisija predložila je laureate i za Novembarsku povelju, a to su vladika bački dr Irinej Bulović, Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Gradska biblioteka. Odlukom je predviđeno da novačni deo nagrade iznosi 130.000 dinara – navela je MSc Marinković Radomirović.

Ona je zaključila da na sednici očekuje svečanu atmosferu, “onako kako dolikuje događajima kojima se doprinosi obeležavanju izuzetno važnih datuma u istoriji Novog Sada”, 23. oktobra, dana kada je Novi Sad oslobođen u Drugom svetskom ratu, i 9. i 25. novembra, dana kada je srpska vojska oslobodila grad u Prvom svetskom ratu, odnosno kada je na Velikoj Narodnoj Skupštini doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Novosadski Info / RTV / Foto: RTV