Otvaranju kuće bana Jelačića prisustvovaće predsednik Vučić

Projekat obnove unutrašnjeg dela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu je završen, što će danas biti i svečano obeleženo u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da je obnova dokaz da Srbija vodi računa o hrvstskoj manjini.

Na današnji dan rođen je grof Ban Jelačić, u kući na Petrovaradinu, koja je jedan od najlepših primera barokne gradnje i baroknog stila iz polovine 18 veka, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i dodao da je grad je obnovio fasadu i spoljne radove.

Predsedniku Srbije svečano će biti uručen projekat obnove unutrašnjosti kuće, kao znak zahvalnosti za to što je pomogao proces njenog ustupanja Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

“Republika Srbija je na osnovu dogovora predsednika Aleksnadra Vučića i tadašnje predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović obezbedila novac u iznosu od 600.000 evra Hrvatskom nacionalnom veću koje je postalo jedini vlasnik ovog objekta i danas ćemo predsedniku Srbije predati i pokazati projekat kompletne obnove unutrašnjosti kuće”, naveo je Vučević.

Prema njegovim rečima, to je dokaz da je Srbija uređena država u kojoj je zakon jednak za sve.

„Voleli bismo da vidimo sličan odnos prema našim sunarodnicima koji žive u državama u okruženju. Mislim da smo pokazali da su pripadnici hrvatske nacionalne zajednice apsolutno ravnopravni i svesni smo kulturno istorijskog značaja ovog objekta za celokupno društvo”, istakao je gradnonačelnik Novog Sada.

Novosadski Info / RTS / Foto: RTV