Svečano otvorena kuća Bana Jelačića

U prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministra spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana, a u okviru proslave praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji „Dan rođenja bana Josipa Jelačića“, svečano je otvorena kuća bana Jelačića u Petrovaradinu i predstavljen projekat renoviranja njene unutrašnjosti. Na predsednikovu inicijativu, Vlada Srbije je obezbedila sredstva za otkup i obnovu kuće, te njeno stavljanje na raspolaganje hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je ono što je obećano posle prvog sastanka sa predsednicom Grabar Kitarović, i ispunjeno.

Odmah smo krenuli u rešavanje problema Hrvata u Srbiji, poslavši jasnu poruku da su Hrvati koji žive u bilo kom delu Srbije, građani ove zemlje i da je Srbija njihova domovina.

Teško da možemo da kažemo da su odnosi između Srbije i Hrvatske bili sjajni kroz istoriju. Najvažniji posao koji je pred nama je da dobro razumemo, da samo dijalogom, čuvajući mir i stabilnost, treba da gradimo poverenje između nas, da slušamo jedni druge i da poštujemo međusobna prava, uz poboljšanje pozicije Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj – zaključio je predsednik Vučić.

Svečanosti su prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ambasador Hrvatske u Beogradu Hidajet Biščević, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je tom prilikom naglasio da je taj objekat neizostavni deo istorije grada.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, koji je došao u Srbiju i kao izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, čestitao je svim Hrvaticama i Hrvatima današnji praznik koji svake godine obeležava hrvatska zajednica. On je napomenuo da Republika Hrvatska izuzetno ceni ovaj potez Srbije i da je čin predaje kuće bana Jelačića simbol volje i želje da se zajednički krene u još intenzivnije rešavanje svih otvorenih pitanja dve zemlje.

Rodna kuća bana Josipa Jelačića predstavlja jedan od najlepših primera gradnje u baroknom stilu u Novom Sadu iz 18. veka. Republika Srbija je na osnovu dogovora dva predsednika, Aleksandra Vučića i tadašnje predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, obezbedila sredstva u iznosu od 600 000 evra Hrvatskom nacionalnom vijeću koje je postalo jedini vlasnik ovog objekta. Grad je još 2012. godine obnovio fasadu, prozore i krov, s obzirom na to da se radi o objektu koji je pod posebnim režimom zaštite i od velikog kulturnog značaja. Svakako da ovaj događaj treba posmatrati u jednom širem kontekstu, jer on poseduje dublji sociološki i kulturni značaj. Ovo je dokaz da je Srbija uređena država, da je princip jednakosti i ravnopravnosti duboko utkan u naše društvo i da se ne pravi razlika među građanima, bez obzira na versku i religijsku pripadnost – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da se ovim ulaganjem radi i na jačanju turističkog potencijala Novog Sada, Vojvodine i Srbije.

Ovo je velika čast za nas, za Hrvatsku, i zahvaljujemo predsedniku Aleksandru Vučiću na tome-naglasio je Grlić Radman.

Kuća bana Jelačića je sastavni deo kulturnog dobra od velikog značaja, prostorne kulturno-istorijske celine gornje i donje Petrovaradinske tvrđave sa podgrađem. U pitanju je jednospratni objekat na uglu Beogradske i Nazorove ulice u Petrovaradinu u kojem je urezana i godina gradnje „1745“. Proces obnove unutrašnjosti kuće kojim će biti vraćen njen izvorni izgled, kao u vreme kada je u njoj živeo Jelačić, nadziraće Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić se zahvalila na svim naporima koji se zajednički ulažu u čuvanje uspomena na velikog bana.

Na prijateljstvo dva naroda utiče mnogo faktora, a ono se simbolično ogleda i u predaji na korišćenje svojevrsnog kulturnog blaga Hrvata, spomen-doma bana Jelačića predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji – rekla je Jasna Vojnić.

Jedna od najznačajnijih ličnosti hrvatske istorije, Josip Jelačić rođen 1801. godine u Petrovaradinu, imenovan je carskim dekretom 23. marta 1848. hrvatskim banom i generalom. Istovremeno ga je Narodna skupština jednoglasno izabrala za bana Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, godine 1854. postao je grof, a preminuo je u Zagrebu 1859. godine. Povodom Dana rođenja bana Josipa Jelačića, održana je Sveta misa u crkvi Svetog Juraja u Petrovaradinu, gde je ban Jelačić inače i kršten, a nakon toga, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća upriličen je i bogat kulturno-umetnički program u okviru Svečane akademije.

Novosadski Info