OPENS funkcioniše i nakon godine titule

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović sastali su se u Kreativnom distriktu u budućem Omladinskom centru OPENS kako bi razgovarali o dosadašnjim rezultatima i planovima za budućnost te organizacije. Kako je tom prilikom istaknuto OPENS je kroz programe u prethodnom periodu okupio 500 000 mladih ljudi i značajno doprineo omladinskoj politici i povećanom učešću mladih u društvenom i političkom životu. Vukašin Grozdanović zahvalio se gradonačelniku i ministru na podršci i izrazio očekivanje da će slični omladinski centri biti formirani širom Srbije i da će se po modelu Novog Sada unapređivati omladinska politika.

Ovo je prvi objekat koji smo kompletno renovirali u Kineskoj četvrti, a preko sto miliona dinara je ovde uloženo uz podršku Vlade Srbije. OPENS sada sprovodi javnu nabavku za unutrašnje opremanje, a sve bi trebalo da bude završeno oko Nove godine. Radovi se odvijaju i na drugim objektima, pre svega na zgradi Studentskog kulturnog centra na Bulevaru despota Stefana. Radićemo jedno po jedno, nećemo odustati od ovog velikog projekta formiranja Kreativnog distrikta. Grad nastavlja dalju saradnju sa OPENS-om, nismo ih limitirali samo na 2019. godinu, to je naša strategija sublimirana u njihovom programu i ideji. OPENS obuhvata desetine omladinskih organizacija, udruženja ali i pojedinaca koji su uključeni u ovaj program i koncept. Gotovo godinu dana posle evropske titule, priča se nastavlja i verujem da je ovo dobar pristup kako da mlade sačuvamo u našim gradovima, u našoj državi. Da vide da ovde imaju šansu, da oni odlučuju o pitanjima koja ih se tiču, da nisu nemi posmatrači sa strane. OPENS je učestvovao u izradi Lokalnog akcionog plana za mlade, tako da smo im prepustili da koncipiraju ključni strateški akt za sve ono što ćemo raditi na polju omladinske politike u Novom Sadu. Iskreno se zahvaljujem ministru Udovičiću i njegovom ministarstvu na podršci koju smo imali prethodnih godina. Prostor Omladinskog centra će biti fantastičan, ali najbitnije je što će sadržaj koji ovde bude proizveden biti na najvišem nivou – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Ministar Udovičić je rekao da je Srbija jedina zemlja van okvira Evropske unije koja je dobila prestižnu titulu i to, kako je ocenio, zbog saradnje sa omladinskim organizacijama i saradnje nevladinog i vladinog sektora.

Po prvi put posle 30 godina se završava jedna zgrada koja je namenjena samo i direktno mladima. To je prvi Omladinski centar u Srbiji, na 900 kvadrata prostora gde će mladi moći da se iskažu, da kreativno deluju i da donesu dodatnu vrednost svojoj državi i svom gradu – zaključio je Udovičić.

Novosadski Info