Ambasador Ukrajine posetio Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući ambasadora Ukrajine u Republici Srbiji Nj.E. Oleksandra Aleksandroviča.

Oni su razgovarali o prijateljstvu Ukrajine i Srbije i dva bratska slovenska naroda, kao i o značaju njegovog produbljivanja na lokalnom nivou. Naglasili su da je mnogo oblasti u kojima Ambasada i Grad mogu sarađivati, prvenstveno na polju kulture, a u skladu sa trenutnom situacijom u svetu koji se suočava sa pandemijom.

Sagovornici su se osvrnuli na dosadašnju saradnju Novog Sada sa gradom Lavov, koja je duga više od dve decenije, a koja će biti krunisana podizanjem spomenika u Novom Sadu ukrajinskom pesniku, slikaru i borcu za slobodu slovenskih naroda Tarasu Ševčenku. Bista je poklon Grada Lavova građanima Novog Sada i rad je poznatog ukrajinskog skulptora, a biće postavljena do kraja godine.

Ambasador Oleksandar Aleksandrovič je iskazao zadovoljstvo zbog produbljivanja saradnje, i podsetio da ukrajinski Lavov ima dve ulice čiji nazivi upućuju na tradiciju negovanja dobrih odnosa dve zemlje, a to su Srpska ulica i Ulica Vuka Karadžića.

Novosadski Info