Epidemiološka situacija u Vojvodini nesigurna, najviše obolelih u Novom Sadu

Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenio je da je epidemiološka situacija u AP Vojvodini nepovoljna, “sa tendencijom pogoršanja” i da je u odnosu na prošli nedelju registrovan značajan porast broja registrovanih slučajeva – 244 nova slučaja, među kojima je najviše u Novom Sadu 162.

Dnevni broj registrovanih slučajeva u AP Vojvodini kontinuirano raste od 20. oktobra i u ovom trenutku je 1.700 aktivnih slučajeva, navodi se u saopštenju.

Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 975, što je, takođe, trostruko više u odnosu na prethodnu nedelju, a aktivni slučajevi prisutni su u 44 od 45 opština u AP Vojvodini, prenosi N1.

“U ovom trenutku u Novom Sadu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici, epidemiološka situacija je izrazito nepovoljna sa tendencijom pogoršanja, dok se u ostalim gradovima i opštinama ocenjuje kao nesigurna sa tendencijom pogoršanja”, upozorio je Institut.

Među obolelima dominira radno aktivno stanovništvo, a nisu utvrđene promene u broju i načinu zaražavanja kod dece u odnosu na septembar, odnosno prenošenje oboljenja među decom u školskim uslovima.

Institut je apelovao sve da se nastavi sa neophodnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti.

“Među zaraženima je najviše radno sposobnog stanovništva i mladih, to su osobe koje su se zarazile na poslu ili sedeći po kafićima”, rekao je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Vojvodine Mioljub Ristić.

Novosadski Info / RTV / Foto: Screenshot