Vučević: Nove mere odmerene – štite zdravlje, čuvaju ekonomiju; Jučerašnji dan za grad bio najgori

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je jučerašnji dan za taj grad bio najgori po pitanju broja zaraženih koronavirusom i da je iznosio više od 400.

Na konferenciji za medije u Novom Sadu, Vučević je rekao da su očekivanja da će do kraja novembra taj broj rasti, a zbog mera koje od danas stupaju na snagu, od decembra se očekuje “druga faza” kada bi broj trebalo da opada.

Vučević smatra da je Krizni štab doneo dobre mere, koje su, kaže, u ovom trenutku neohodne u zaštiti zdravlja, a opet odmerene, jer ne ugrožavaju u velikoj meri ekonomiju.

Bitno je, ističe, voditi računa da se ne ugroze poslovi i radna mesta građana.

Dodaje da su u Novom Sadu donete i neke restriktivnije mere i naveo da je u taksi prevozu ograničen broj ljudi i da u tom vozilu svim moraju da nose maske.

Pored toga, konzumiranje hrane ispred kioska nije dozvoljeno, a ugostitelji moraju da ograniče broj stolova i da zvuk decibala bude smanjen.

“Situacija je takva da je juče bio ubedljivo najteži dan, više od 400 zaraženih u Novom Sadu. Pretpostavljam da ćemo imati teške dane do kraja novembra i da ćemo od decembra ući u drugu fazu”, rekao je Vučević.

Dodaje da, za sada, i dalje brojke rastu i da je sve manje mesta u bolnicama, kao i da su veliki redovi u kovid ambulantama.

Vučević je kazao da je i najveći Dom zdravlja u Novom Sadu pretvoren u kovid ambulantu, koja ima najbolju opremu zbog koje se rezultati dobijaju brzo i opet su, dodaje, gužve.

Naredba o odmoru u stambenim zgradama zabranjuje žurke

U Novom Sadu nema potrebe za uvođenjem vanredne situacije, jer su mere i naredbe koje su na snazi strože nego što bi bile pod vanrednom situacijom, izjavio je Vučević.

Jedino što bi vanredna situacija promenila, objasnio je on, odnosilo bi se na veća ovlašćenja gradonačelnika, a sve mere koje bi tada važile, važe i sad, poput ugostiteljskih objekata koji sada rade do 21 sat.

Upitan da rastumači jednu od četiri najnovije naredbe, a koja se odnosi na odmor u stambenim zgradama i njegovo trajanje, Vučević je naglasio da se ta mera odnosi na zabranu žurki.

“Ta naredba znači da su zabranjene žurke i okupljanja u stanovima, a ne usisavanje i pranje veša”, rekao je Vučević.

Ova naredba prethodnih dana unela je dosta zabune i polemike među građanima, koji su shvatili da u periodu od 16 sati do pet časova narednog dana neće smeti da uključuju usisivač, mašine za veš, sudove i slično.

Četiri nove naredbe od pre dva dana, uvedene zbog sve lošije epidemiološke situacije u Novom Sadu, odnose se na rad prodavnica i deugih trgovinskih delatnosti, na rad taksista, ugostiteljskih objekata i na kućni red u stambenim zgradama.

Novosadski Info / Tanjug / Foto: RTV