Završena sanacija olimpijskog zatvorenog bazena na SPENSU

Zatvoreni bazeni u okviru JP SPC “Vojvodina” su počeli sa radom 1990. godine, a sada je prvi put rekonstruisan olimpijski bazen i sanirane su bazenske prostorije, u šta je uloženo ukupno 127,4 miliona dinara,saopšteno je iz tog preduzeća. Povodom završetka te investicije, SPENS je danas posetio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. On je naglasio da su radovi finansirani iz budžeta Grada u iznosu od 92,4 miliona dinara, dok je 35 miliona dinara uložilo Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija.

“Školjka bazena je zatečena u vrlo lošem stanju kao i sistemi ispod nje. Sada je sve urađeno kako struka nalaže i nastavljamo sa ulaganjima u bazen”,istakao je gradonačelnik Vučević. “U nacrtu budžeta za sledeću godinu je predviđeno 60 miliona dinara za kompletnu rekonstrukciju filterskog postrojenja. Imaćemo najsavremenije filtere kada je reč o biološko-hemijskoj ispravnosti vode, pa će svi oni koji koriste bazen, i građani i sportisti, dobiti najbolje moguće uslove. Posebno je važno što je bazen u svim segmentima prilagođen osobama sa invaliditetom, a to do sada nikada nismo imali. Zalažemo se za takav pristup u svim budućim investicijama. SPENS je preduzeće koje je pretrpelo velike posledice zbog Kovida 19 i doneli smo odluku da zakupci poslovnog prostora imaju popust od 50 posto i u novembru i u decembru ove godine. Trenutno je u zakupu 90 posto poslovnog prostora, a pregovaramo sa još nekim privatnim kompanijama da dođu na SPENS, trudimo se da ne bude zapostavljen taj poslovni aspekt. Čeka nas ulaganje u bazen u sportskom centru ”Slana bara” a čim epidemija bude završena, s radošću ćemo objaviti da su bazeni dostupni svim građanima” istakao je Vučević.

Kako se navodi u saopštenju radovi na sanaciji olimpijskog zatvorenog bazena započeti su 20. maja, a završeni 13. novembra 2020. godine. Njihova vrednost je 87,7 miliona dinara, a podrazumevali su sanaciju školjke velikog olimpijskog bazena u zatvorenom delu objekta i sanaciju ploča plaže oko bazena. Betonska konstrukcija je pretrpela prilična oštećenja od dugogodišnjeg curenja vode kroz dilatacije, između bazenske školjke – prelivnog kanala i ploča plaže. Napukli stubovi koji nose betonsku školjku su ojačani novim stubovima i sva oštećenja i naprsline su sanirani. Takođe su sređene oštećene betonske ploče plaže. Cela konstrukcija je dodatno ojačana i utegnuta karbonskim trakama. Hidroizolacija bazena urađena je na najsavremeniji način, a kompletno je obnovljena keramika bazena i okolne plaže. Zamenjeno je podno grejanje na okolnim plažama, kao i sve prateće instalacije, a uređena su i dva toaleta za posetioce u ulaznom holu bazena. U rekonstrukciju bazenskih prostorija uloženo je 39,7 miliona dinara. Postavljene su podne i zidne keramičke pločice, kao i 30 novih kabina za presvlačenje. Obezbeđeni su pokretni lift i platforma za spuštanje u bazen za osobe sa invaliditetom. Sanirano je osam postojećih svlačionica, a mokri čvor i prostor za tuširanje izgrađeni su u skladu sa standardima pristupačnosti.

Prema rečima direktora JP SPC “Vojvodina” Dragana Milića, u što kraćem roku bazen će biti pripremljen za korišćenje, što prethodno podrazumeva punjenje vode, proveru funkcionisanja sistema i bakteriološko-hemijske analize.

Novosadski Info / RTV / Foto: RTV