Dan prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Odlukom Velike Narodne Skupštine Vojvodine od 25. novembra 1918. godine Banat, Bačka i Baranja prisajedinjeni su tadašnjoj Kraljevini Srbiji, a dan ranije istu odluku donela je i skupština Srema sa sedištem u Rumi.

Odluku o priključenju Kraljevini Srbiji, kao jedinstvenoj državi pročitao je jedan od lidera Srba nekadašnje Austrougarske, političar i novinar Jaša Tomić, koji je tada rekao da se Vojvodina priključuje Kraljevini Srbiji “koja svojim dosadašnjim radom i razvitkom ujemčava slobodu, ravnopravnost i napredak u svakom pravcu”.

Sednici skupštine na kojoj je proglašeno prisajedinjenje prisustvovalo je 757 poslanika 578 Srba, 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusin, šest Nemaca, tri Šokca, dva Hrvata i jedan Mađar.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na svom instagram profilu danas je izjavio:

“Ne zaboravljam stotine hiljada palih za ostvarenje ideje ujedinjenja braće, kao i želje, nadanja i oduševljenje svih onih Vojvođana koji su u Srbiji te 1918. godine videli “državu koja svojim dosadašnjim radom i razvitkom ujemčava slobodu, ravnopravnost, napredak u svakom pravcu, ne samo nama, nego i svima slovenskim i neslovenskim narodima, koji s nama zajedno žive”. Ono čemu su se oni tada nadali, mi danas u Novom Sadu i Vojvodini ostvarujemo. Živela Vojvodina, živela Srbija!”.

Novosadski Info / RTV / Foto: RTV