Spremna Hala na Novosadskom sajmu za potrebe privremene kovid bolnice

Zajedničkim zalaganjem Grada Novog Sada, Ministarstva odbrane Republike Srbije, pripadnika Vojske Srbije, kao i brojnih volontera završena je adaptacija Hale 1 Novosadskog sajma. Ona je u roku od 24 časa pretvorena u privremenu bolnicu za pacijente sa lakšim simptomima virusne infekcije Kovid-19, a taj prostor je zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem obišao ministar odbrane Republike Srbije dr Nebojša Stefanović. Oni su se složili da su svi uslovi za pristojan smeštaj i zbrinjavanje pacijenata postignuti, i to u rekordnom roku.

Ono što je bilo najavljeno, to je i učinjeno za samo jedan dan, tako da je hala na Novosadskom sajmu spremna da radi u narednom periodu kao privremena kovid bolnica. To je prouzrokovano pogoršanjem epidemiološke situacije u ovom delu Vojvodine. Po predlogu pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Zorana Gojkovića, tim Grada Novog Sada je zajedno sa Ministarstvom odbrane obezbedio celokupnu logistiku. Veliku zahvalnost dugujemo vojnicima, kao i volonterima i svima koji su pokazali odgovorost i doprineli da sve bude spremno u najkraćem roku. Postavljen je novi pod u hali, montirana neophodna oprema i obezbeđeni pristojni uslovi za boravak pacijenata, kao i bolničkog osoblja. Zbog zdravlja naših građana primorani smo da umesto sajamskih ili sportskih manifestacija u ovoj hali, nažalost imamo bolnicu, ali verujem da ćemo odgovornim ponašanjem u kratkom vremenskom periodu pobediti ovu pošast i vratiti se u redovne tokove života – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da je sada na Kliničkom centru Vojvodine i zdravstvenom sistemu, da Halu 1 preuzmu i da odrede kada će ova bolnica početi sa prijemom pacijenata.

Ministar odbrane Republike Srbije dr Nebojša Stefanović naglasio je da je ohrabrujuće kad se vidi dobro sadejstvo lokalne samouprave, vojske i volontera koji su došli da pomognu u pripremi hale sajma za prijem preko 300 ljudi koji tu ovde imati priliku da biti zbrinuti.

Vojska je uvek uz svoj narod. Od kada je predsednik države dao naredbu, još tokom prvog talasa epidemije, da se vojska uključi u ceo proces u vezi sa kovid bolnicama, vojnici predano pomažu lokalnim samoupravama širom zemlje kako bismo što brže i lakše pobedili ovu bolest. Ogromnu zahvalnost dugujemo mladim ljudima, volonterima iz svih delova Srbije koji se pridružili akciji formiranja kovid bolnica – rekao je ministar Stefanović i naglasio da je bolnički kapacitet Hale 1 352 kreveta, od kojih je za pacijente predviđeno 312, a za medicinske radnike 40.

Novosadski Info