Vučević: Sajam spreman možda već večeras, u gradu svaki dan od 400 do 500 novozaraženih

U Novom Sadu i dalje je teška epidemiološka situacija, svakog dana je od 400 do preko 500 novozaraženih, izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević, dodajući da će privremena bolnica na Novosadskom sajmu biti spremna večeras, najkasnije sutra ujutru.

“Na Novosadski sajam će biti smeštani pacijenti sa srednjom lakšom kliničkom slikom iz cele Vojvodine, koji moraju da budu pod nadzorom lekara. Juče smo počeli da radimo, sinoć smo postavili novi pod, trenutno radi oko 50 pripadnika vojske i 50 volontera, i verujem da će večeras, najkasnije ujutru Sajam biti spreman i predat Kliničkom centru Vojvodine na upravljanje. Pripremamo jednu halu, manju, onu gde se održavaju sportski treninzi, koja će raspolagati sa oko 330 ležajeva. Za sada nema potrebe za Master halom, ali ako do toga dođe, ona može biti spremna za 48 sati”, rekao je Vučević.

Otvaranje Sajma kao privremene kovid bolnice nije pitanje samo Novog Sada, već cele Vojvodine, pošto je u celoj pokrajini situacija veoma teška, navodi gradonačelnik.

“Verovali ili ne, stiže na naplatu „Crni petak, vidimo da su po prvi put žene dominantno inficirane, i to u životnom dobu od 15 do 55 godina”, dodao je on.

Veliki su pritisci na zdravstveni sistem, kaže Vučević, dodajući da se u Kovid centru na Novom Naselju dnevno pregleda između 1.300 i 1.400 pacijenata.

“Lekari su nam umorni, sestre su nam umorne, ljudi su nervozni, čekaju po nekoliko sati, ali brže ne može. Molim sve da razumeju situaciju, da pokušamo da je stabilizujemo i da sačuvamo ljudske živote i zdravlje građana. Gotovo 100 vozača GSP-a je ispalo iz rada, preko 100 vaspitačica ne mogu da rade, vrlo je teško da sve organizujemo, ali uspevamo, za sada ništa nije stalo”, rekao je Vučević.

Gradonačelnik kaže da se nada da će nove mere, koje su od danas na snazi, dati rezultat, ali i da je veoma važna i lična odgovornost.

“Teški dani su iza nas, ali su i teški dani pred nama. Situacija je veoma složena, ali sam siguran da ćemo pobediti, borimo se da sačuvamo ljudske živote i zdravlje građana. Pobedićemo, samo je cilj da izađemo sa što manje posledica“, rekao je gradonačelnik.

Novosadski Info / RTV / Foto: RTV