“Smrt gospodina Goluže” premijerno 12. decembra

Premijera predstave “Smrt gospodina Goluže” Branimira Šćepanovića u režiji Patrika Lazića biće izvedena u subotu, 12. decembra od 12 sati u Velikoj sali Pozorišta mladih u Novom Sadu, javilo je to pozorište.

“Smrt gospodina Goluže” bio je jugoslovensko-čehoslovački film (1982) u režiji Živka Nikolića, čiji scenario potpisuje takođe Branimir Šćepanović prema svojoj istoimenoj noveli, a po žanru je koktel drame i crne komedije.

Zaplet se odvija u bezimenoj zemlji u međuratnom periodu, a protagonista je skromni turista koji prilikom odlaska na odmor bude opljačkan i zaglavi u provincijskom gradiću.

Radnja prikazuje kako Goluža meštanima sugeriše da je tamo došao izvršiti samoubistvo, i nakon toga im privuče pažnju, stekne slavu i u njoj uživa, nesvestan da narod od njega želi da zapravo – izvrši svoju prvobitnu nameru.

Osim uloge Ljubiše Samardžića, film se pamti i po slovenačkoj glumici Savini Geršak, koja je postala seks simbol tadašnje jugoslovenske kinematografije.

Po motivima komedije Šćepanovića i čuvenog filma,dramatizaciju je uradila poznata rediteljka Ana Đorđević, koju publika Novog Sada dobro zna po režijama komada “Anika i njena vremena”, “Đakon” ili “Smederevo 1941”, dok je u Beogradu afirmisana sa uspešnim i dugovečnim predstavama, pre svega “Švabica” (JDP) i “Moje dete” (BDP).

Glavnu ulogu tumači Saša Torlaković, inače prvak Narodnog pozorišta Sombor, višestruko nagrađivan u teatru, a u poslednje vreme sve više prisutan i u TV serijama – “Vere i zavere”, “Pogrešan čovek”, “Kalup”, “Hotel Balkan”.

Uz Torlakovića, u predstavi igraju: Slavica Vučetić, Jelica Gligorin, Saša Latinović, Kristina Savkov, Slobodan Ninković, Ivan Đurić, Neda Danilović, Dragan Zorić, Vera Hrčan Ostojić, Saša Stojković, Marija Radovanov i Aleksa Ilić.

Novosadski Info / Tanjug / Foto: RTV