Generalni sekretar međunarodne organizacije turkofone kulture posetio Novi Sad

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić sastao se u Gradskoj kući sa generalnim sekretarom Međunarodne organizacije turkofone kulture (TURKSOI) Dusenom Kaseinovim.

Reč je o organizaciji koja je formirana 1993. godine, a osnivački dokument potpisali su ministri kulture Azerbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turkmenistana i Turske. Aktivnosti organizacije usmerene su na jačanje veza među turskim narodima i promovisanju njihove kulture u svetu.

Glavna tema bila je kulturna saradnja, posebno uzimajući u obzir da je Novi Sad Evropska prestonica kulture za 2022. godinu.

Zamenik gradonačelnika je na sastanku naglasio da je Novi Sad multinacionalna sredina koja je zahvalјujući negovanju multikulturalizma i podsticanju kulturnog dijaloga zasluženo na mapi Evropskih prestonica kulture. On je rekao da Grad vodi intenzivnu međunarodnu korespondenciju, te da je veoma otvoren za uspostavlјanje novih relacija sa gradovima širom Evrope i sveta.

Sagovornici su se složili da kultura ima neprikosnoven značaj u očuvanju i promovisanju humanističkih vrednosti, ali da može biti pokretač ukupnog razvoja zajednice. Najveći evropski projekat u kulturi ocenili su kao odličan model da se povežu narodi i države i da se uspostave novi modeli kulturnih politika koje će doprineti stvaranju humanijeg društva.

Generalni sekretar TURKSOI Dusen Kaseinov izrazio je volјu da predstavi Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture u zemlјama u kojima se govori turski jezik, i dodao da organizacija TURKSOI takođe svake godine bira Prestonicu kulture takozvanog Turskog sveta.

Sastanku je, između ostalih, prisustvovao i Fahri Aktogan direktor Junus Emre Instituta koji je rekao da turski grad Gaziantep ima želјu da uspostavi bliske prijatelјske odnose sa Novim Sadom.

Na sastanku je izražena obostrana volјa da se saradnju u budućnosti produbi i proširi, te da se uspostavi bliži kontakt Novog Sada kao Evropske prestonice kulture sa gradom Hiva u Uzbekistanu koji je Prestonica kulture među zemlјama u kojima se govori turski jezik.

Novosadski Info / RTV / Foto: RTV