Programi u Galeriji Matice srpske

Umesto tradicionalnog poklona, tokom ove nedelje u Galeriji Matice srpske posetiocima se mogućnost da daruju sebi i drugima, jedan nesvakidašnji poklon – umetničko iskustvo za pamćenje. Kustosi Galerije će od četvrtka 24. do srede 30. decembra prirediti posebna kustoska vođenja kroz stalnu postavku i izložbu “Matrica. Monologija Danila Vuksanovića” kako bi ljubiteljima umetnosti poklonili ono što nam je ove godine najviše nedostajalo – uživanje u umetnosti u društvu prijatelja i/ili porodice.

Pored kustoskih vođenja, u okviru manifetsacije Novosadske dečje Zimazarije 10, muzejski edukatori Galerije pripremili su četiri krtaka onlajn vođenja, kako bi i mališani uživali u pretprazničnom otkrivanju umetničkih priča o herojima grada Novog Sada. 

UMESTO POKLONA, DARUJTE UMETNIČKO ISKUSTVO!

Kustoska vođenja u GMS
24. – 30. decembra 2020.

Ovih dana svi smo u potrazi za idealnim novogodišnjim i božićnim darovima za naše bližnje. Umesto tradicionalnog poklona, u Galeriji Matice srpske nudimo posetiocima da daruju sebi i drugima, jedan nesvakidašnji poklon – umetničko iskustvo za pamćenje. Kustosi Galerije će od četvrtka 24. do srede 30. decembra prirediti posebna kustoska vođenja kroz stalnu postavku i izložbu Matrica. Monologija Danila Vuksanovića kako bi ljubiteljima umetnosti poklonili ono što nam je ove godine najviše nedostajalo – uživanje u umetnosti u društvu prijatelja i/ili porodice.

Saznajte koje su događaje iz srpske istorije umetnici ovekovečili na svojim delima
na vođenju Istorija u slikama, četvrtak 24. decembar u 19.00 sati (Stanislava Jovanović Mindić)

Otkrijte kako savremena umetnost može biti inspirisana tradicijom na autorskom vođenju kroz izložbu Matrica. Monologija Danila Vuksanovića, petak 25. decembar u 19.00 sati (mr Danilo Vuksanović)

Poslušajte kratku istoriju srpske umetnosti novog doba i saznajte više o najznačajnijim delima iz kolekcije GMS na vođenju Srpska umetnost u 10 slika, subota 26. decembar u 17.00 sati (Goran Vujkov)

Upoznajte se sa istorijom zabave i slobodnog vremena kroz umetnost na vođenju Od balske dvorane do kafane, nedelja 27. decembar u 17.00 sati (Jelena Ognjanović)

Otkrijte priče o istoriji i ličnostima Novog Sada kroz umetnost na vođenju Ulice i lica Novog Sada, utorak 29. decembar u 19.00 sati (Ivana Rastović)

Saznajte više o umetnicama koje su ostavile neizbrisiv trag u srpskoj istoriji umetnosti na vođenju Heroine srpskog slikarstva, sreda 30. decembar u 19.00 sati (Ivana Janjić).

Na kustoskim vođenjima, broj mesta je ograničen, a zainteresovani posetioci svoje prisustvo mogu prijaviti popunjavanjem kratkog eklektronskog obrasca: https://forms.gle/7CgTW51ep5dH5RZa9.

Ako ipak posetioci žele da sačuvaju opipljivu uspomenu na njihovo uživanje, u GMS prodavnici mogu pronaći raznovrsne suvenire sa motivima umetničkih dela po specijalnim prazničnim cenama.

Novo radno vreme Galerije Matice srpske u skladu sa preporukama za očuvanje zdravlja:
Utorak‒četvrtak: 10.00‒20.00 sati
Petak: 10.00‒21.00 sata
Subota‒nedelja: 10.00‒18.00 sati

Onlajn kreativne radionice za decu u Galeriji Matice srpske

HEROJI GRADA

Galerija Matice srpske i ove godine organizuje kreativne radionice za decu u okviru manifestacije Novosadske dečje zimzarije. S obzirom da se ovogodišnji program zimskih druženja premešta u svet digitalnih medija, kroz četiri snimljena onlajn vođenja, deca će imati priliku da iz udobnosti svog doma, kada požele, otkrivaju nove umetničke priče. Virtuelnom šetnjom kroz Galeriju, sa muzejskim edukatorima posmatraće umetnička dela iz galerijske kolekcije i otkrivaće priče o herojima grada koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Novog Sada.


Galerija Matice srpske

Radionice će deca imati priliku da premijerno prate u zadatim terminima, a biće dostupne za gledanje i nakon zadatih termina, tokom trajanja manifestacije na:
Youtube kanalu i Facebook stranici Dečjeg kulturnog centra.

23. decembar 2020. godine u 18.40 sati:

Dobročinstvu njegovom ne postoji mera, al’ najviše ga pamtimo ko heroja pera
Prva radionica posvećena je priči o Jovanu Jovanoviću Zmaju, našem heroju peru. Iako ga često nazivamo čikom i zamišljamo sede kose i sa brkovima, u Galeriji Matice srpske se čuva njegov mladalački lik, koji je na slici zauvek sačuvan. Posmatrajući portret, saznaćemo kako je izgledao čika Jovin život i otkrićemo koji su bili izvori „supermoći“ ovog heroja Grada, kao i na koje sve načine Novi Sad čuva sećanje na njega.

25. decembar 2020. godine u 18.40 sati:
Da bi nam bogatstvo podarilo radosti, moramo ga trošiti u humanosti
Virtuelnom šetnjom kroz Galeriju deće će imati priliku da otkrivaju priče o heroinama grada i supermoćima koje bi mogli imati heroji humanosti. Posmatrajući dva portreta Marije Trandafil i zgradu Matice srpske, koja se nalazi na trgu koji nosi njeno ime, pričaćemo o životu Marije, o sticanju velikog bogatstva i načinima na koji ga je trošila kako bismo otkrili zašto smo je nazvali heroinom humanosti.

27. decembar 2020. godine u 11.40 sati:
Velika je slika velikog čoveka poznatoga lika u 18. 40 sati
Priču o najmlađem gradonačelniku Grada Novog Sada, deca će otkrivati sa muzejskim edukatorima posmatranjem dva prepoznatljiva umetnička dela, natprirodne veličine. Jedno od tih umetničkih dela se nalazi u Galeriji Matice srpske. U pitanju je portret Svetozara Miletića koji će nam pomoći da otkrijemo gde se nalazi drugo umetničko delo sa njegovim likom, kao i šta je on to značajno uradio i time zaslužio da ostane upamćen kao heroj društva.

28. decembar 2020. godine
S lakoćom bronzi i kamenu menja namenu
Rođeni Novosađanin, vajar Đoka Jovanović, bio je pravi avanturista koji je zbog divnih umetničkih dela zaslužio da ga nazovemo hrojem umetnosti. Kako bi otkrili na koje sve načine je bronzi i kamenu manjao namenu, stvarajući skulpture i spomenike razne, deca će posmatrati njegova umetnička dela koja se čuvaju u Galeriji Matice srpske, a potom će sa muzejskim edukatorima krenu u potragu za njegovim skulpturama koje krase naš Grad, Novi Sad.

Novosadski Info / RTV / Foto: Galerija Matice srpske