Vučević: Uskoro konačna odluka o fabrici Nidek u Novom Sadu

“Izvesno je da u Novi Sad stiže još jedno strano ulaganje, japanska kompanija Nidek koja proizvodi elektro motore za različite potrebe”, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Očekuje se, kaže, i dolazak nemačkog Kontinentala. Vučević je u jutarnjem programu RTV “Na tri vode” koji se emituje iz studija u Novom Sadu, Nišu i Beogradu sa gradonačelnicima tih gradova govorio o rezultatima postignutim u ovoj godini i planovima za narednu.

“Novi Sad je u konkurenciji sa još dva evropska grada za koje je zainteresovan Nidek”, kaže Vučević navodeći da bi konačna odluka trebalo da bude doneta početkom Nove godine.

“Činjenica i da je prošlog petka održan, sada već peti ili šesti sastanak sa predstavnicima te kompanije i da smo ušli u tehničke detalje, meni ukazuje da oni ozbiljno razmišljaju o Novom Sadu”, rekao je Vučević navodeći da tamošnji poznati ekonomski časopisi su tu investiciju definisali u fazama do dve milijarde dolara.

Dodaje da razmišljaju o kupovini 25 hektara zemljišta u industrijskog zoni Sever 4 u Novom Sadu.

Vučević je uveren da nam stiže i nemački Kontinental sa svojom novom fabrikom koja će biti izgrađena nedaleko od Kaća uz budući auto-put Novi Sad – Zrenjanin.

Prema njegovim rečima, uprkos pandemiji, nema zastoja u izgradnji fabrike čokolade švajcarskog “Beri kaleba” koja će biti završena do proleća.

Sledeća godina, kaže, biće u znaku priprema za izgradnju četvrtog mosta na Dunavu koji je proglašen projektom od nacionalnog značaja.

“Iako je zbog korone, odlukom Evropskog parlamenta pomereno da Novi Sad naredne godine bude evropska prestonica kulture, to neće značiti da se grad neće pripremati za 2022. godinu”, rekao je Vučević i kao uvod najavio otvaranje prve gradske koncertne dvorane koncertom Stefana Milenkovića za doček Srpske Nove godine, 13. januara.

U emisiji Radio Novog Sada Prvog programa “Na tri vode”, utiske i iskustva o rezultatima postignutim u godini na izmaku i planovima za narednu godinu razmenili su gradonačelnici tri najveća grada u Srbiji, Novog Sada – Miloš Vučević, Beograda Aleksandar Radojičić i Niša Dragana Sotirovski.

Analizirali su i istakli značaj uticaja pandemije na zdravlje i funkcionisanje gradova i život građana u ovim vanrednim okolnostima, te stavove o domaćim i stranim investicijama kao i planovima za predstojeću 2021. godinu.

Kada je u pitanju Novi Sad reč je o kapitalnim projektima poput novog četvrtog mosta, “Novog Sada na vodi”, izgradnji nove ambulante na Vidovdanskom naselju kao i čak tri vrtića, biciklističke staze na Futoškom putu, atletske dvorane sa bazenom u Futogu, uređenju centra grada, projektu za rekonstrukciju Spensa, i drugim.

Takođe su govorili i o redovnim aktivnostima kojima se unapređuje život sugrađana pa i onih najmlađih kao što su boravak dece u vrtićima koji će ostati besplatan, besaplatnim udžbenicima đacima prvacima, ali i subvencijama  za boravak 3.200 mališana u privatnim vrtićima, te o velikim kulturnim dešavanjima, poput  odložene manifestacije “Novi Sad EPK 2020” za 2021. i budućnosti gradskog brenda EXIT.

Celu emisiju “Na tri vode” možete poslušati ovde.

Novosadski Info / RTV / Foto: RTV