Praznični dani uz umetnost u Galeriji Matice srpske

Praznični dani ispunjeni darivanjem, radošću, opuštanjem i uživanjem podstakli su Galeriju Matice srpske da sve posetioce obraduju novim umetničkim iskustvima. 

Kako bi vam omogućili da novu godinu započnete živeći umetnost, Galerija Matice srpske biće otvorena i tokom prazničnih dana, a za posetioce različitih uzrasta i interesovanja pripremili su brojne programe.

Prepustite se umetnosti

U okviru stalne postavke Galerije Matice srpske očekuje vas soba za prepuštanje umetnosti, koja će vaš boravak i iskustvo uživanja učiniti jedinstvenim. U sinergiji umetnosti, zvuka, prostora i svetla, imaćete priliku da u novu godinu uđete i njen prvi mesec provedete prepuštajući se slici „Igračica“ Paje Jovanovića. Predstava žene u slikarstvu Paje Jovanovića, tema je koju je umetnik tokom svog celokupnog stvaralačkog života negovao i nanovo joj se vraćao, tragajući za apsolutnom lepotom koja u našem svetu estetskih senzacija zauzima nadmoćno mesto. Besprekorno izvedena, senzualna i zavodljiva predstava igračice nijednog posmatrača ne može ostaviti ravnodušnim. Prepustite se njenom pokretu i u vašim mislima dozvolite joj da svoju igru nastavi. Razigrajte misli i osećanja, preispitajte ih u dodiru sa ovim delom Paje Jovanovića i prepuštajući mu se, dozvolite da vas povede…

Upoznajte najreprezentativnija dela nacionale umetnosti

Stalna postavka Galerije Matice srpske sa izložbom Slike velikih formata – svedočanstva epoha vodi vas na putovanje kroz srpsku umetnost od trenutka nastanka prvih ikona majstora zografa u XVIII veku pa sve do modernista XX veka koji su preispitali i doveli u pitanje značenje slike. Uz slobodno kretanje kroz vekove i stvaralaštvo poznatih srpskih umetnika, osetite duh prošlih vremena i saznajte sve ono što do sada niste znali o srpskoj umetnosti.

Poklon-zbirka Dragiše Brašovana pored dela likovne umetnosti, sadrži i dela primenjene umetnosti koje je sam arhitekta Dragiša Brašovan predano sakupljao , a koji su činili deo njegovog životnog prostora: ogledala, komode, vitrine, fotelje, svećnjake, lustere, satove… Deo navedenih predmeta, koji su činili svakodnevnicu privatnog života arhitekte, sada je izloženo za vaše uživanje u Svečanom salonu i Velikoj sali Galerije Matice srpske.

Otkrijte odnos savremene umetnosti i nasleđa

Izložba Matrica. Monologija Danila Vuksanovića predstavlja zbirku klišea Galerije Matice srpske, sagladenu kroz prizmu savremene umetnosti. Autor i umetnik Danilo Vuksanović izložbom preispituje život predmeta u muzeju i ukazuje na važnost simbola prošlosti kao modela za stvaranje u aktuelnom umetničkom trenutku, idejno spajajući i otvarajući prostor za nesmetanu komunikaciju i povezivanje prošlosti i sadašnjosti. Posetite izložbu i sami preispitajte procese prenošenja narativa i ideja u muzejskom i stvaralačkom kontekstu.

Istražite kolekciju Galerije kroz porodičnu avanturu

U okviru novog edukativnog programa Moj Grad. Novosadaske umetniče priče, kreirali smo specijalni porodični vodič. Roditelji, staratelji, bake i deke sa decom koristeći specijalni štampani porodični vodič, kroz igru uloga, zanimljive igre i zadatke otkrivaće istoriju i nasleđe Novog Sada, posmatrajući umetnička dela u stalnoj postavci Galerije.

Radno vreme:

Galerija Matice srpske će tokom novogodišnjih i božićnih praznika biti otvorena za publiku: 31. decembra 2020. od 10.00 do 16.00 sati i 2, 3, 5. i 6. januara 2021. godine od 10.00 do 18.00 sati.
Redovno radno vreme počinje od 8. januara 2021.

Novosadski Info / RTV / Foto: RTV