Vasil Hadžimanov uz Stefana Milenkovića na Dočeku srpske Nove godine

U okviru Dočeka 7529, Stefan Milenković i novosadski kamerni orkestar, Camerata Academica, ugostiće veliko ime džez muzike, pijanistu i kompozitora, Vasila Hadžimanova.

Nastup vrsnih muzičara predstavlja jedinstven događaj u pripremi Novog Sada za titulu Evropske prestonice kulture. Hadžimanov će se Milenkoviću pridružiti u izvedbi numera “Preko brda, preko brega” i “The Christmas Song”, a ceo koncert publika će moći da isprati 13. januara u 20 sati, kako onlajn, putem platforme visitns.rs, tako i na Drugom programu Radio-televizije Srbije.

Novi Sad će otvoriti svoju prvu Gradsku koncertnu dvoranu, ali i vrata novosadske Akademije umetnosti, budućim predavačima, Milenkoviću i Hadžimanovu. Dolazak dva virtuoza u grad kulture označava nastavak izgradnje “novih mostova”, kojima ljudi i procesi stvaraju prostore i programe, odnosno trajne legate projekta “Evropska prestonica kulture”.

Muzičaru čija su sva dela proglašena umetničkim delima od kulturnog značaja za Srbiju, kompozitoru, pijanisti, nezaobilaznoj sponi za srpski džez, Vasilu Hadžimanovu i violinisti koji je proglašen umetnikom veka, u čije mnogobrojne nastupe spadaju koncerti sa sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, Helsinškom filharmonijom, orkestrom Boljšoj teatra i mnogim drugim, Stefanu Milenkoviću, neće biti prvi put da nastupaju zajedno. U kombinaciji sa orkestrom Camerata Academica, koji je Isidora Žebeljan uporedila sa renomiranim evropskim orkestrima, Vasil i Stefan, kombinujući različite muzičke stilove, talenat i strast, 13. januar učiniće magičnim i neponovljivim.

Jedinstveni Doček u Novom Sadu koji spaja dve Nove godine, dva kalendara i dva računanja vremena, 31. decembar i 13. januar, prvi put će biti realizovan u onlajn formatu, predstavljajući nove prostore za kulturu, kao što su Fabrika, Skladište i Biro na Velikom Limanu,buduća Čeličana, mreža kulturnih stanicai prva Gradska koncertna dvorana.

U novogodišnjoj večeri, 31. decembra, Novi Sad, buduća Evropska prestonica kulture, poklonila je publici širom sveta operski spektakl “Rigoleto”, koji je emitovan preko platforme visitns.rs. Pored Milenkovića, Hadžimanova i kamernog orkestra Camerata Academica, 13. januara nastupiće i Električni orgazam, Buč Kesidi, bend Džezva&Džezvica, mlada violinistkinja Lana Zorjan, Novosadski duvački kvintet, sopran Agota Vitkai Kučera sa pijanistkinjom Jelenom Simonović Kovačević. Njima će se pridružiti i srpski reper Filip Arsenijević, koji će za ovu priliku nastupiti u inovativnom aranžmanu “Surreal&Beyond”, potom hor Sveti Stefan Dečanski sa gudačkim orkestrom Orfelin, dok će najmlađi uživati u Operi za decu Udruženja umetnika “Visoko C”.

Novosadski Info / RTV / Foto: Fondacija Novi Sad 2021