Novi izgled centra Kovilja po želji građana

Ministarka privrede Anđelka Atanasković i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas su obišli završne radove na renoviranju trga u centru Kovilja čije uređenje su finansirali Ministarstvo i Grad Novi Sad jednakim iznosima sredstava.

Uređenje parka i trga sa pijacom i parkinzima deo je projekta “Evropska prestonica kulture” u Novom Sadu, a radovi koštaju 56 miliona dinara.

Ministarka Atanasković izjavila je da treba pomoći svim selima u Srbiji, jer su problemi u njima isti od juga do severa Republike.

“Grupa koja u Ministarstvu radi ove poslove nastoji da ovakvim projektima pokrije celu Srbiju, što mi je veoma drago, jer gledamo da celu Srbiju malo oporavimo i pripremimo za budućnost”, izjavila je Atanasković.

Dodala je kako je oduševljena projektom za uređenje centra Kovilja, zbog koncepcije pijace koja kombinuje parking prostor sa rasklopivim tezgama i da bi to mogao da bude primer i za druga naselja.

Ministarka je navela kako budžet Ministarstva za pomoć privredi iznosi 17,6 milijardi dinara, od čega je oko 1,6 milijardi namenjeno za infrastrukturne projekte.

“To znači da ćemo i dalje raditi, i da svi treba da se trude da daju dobre projekte koji će proći kroz Ministarstvo privrede i da dobiju podršku, što je dobro za svako mesto i za celu Srbiju”, rekla je Atanasković.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naglasio je da je investicija uređenja Kovilja definisana u okviru projekta Novog Sada kao “Evropske prestonice kulture”.

“Čitav ambijent je potpuno promenjen. Ranije je ovde bila improvizovana pijaca, sad je to lep park, potpuno promenjen centar mesta, i ova kombinacija parking prostora i pijačnih tezgi sa stacionarnim tezgama, sa javnom rasvetom, ambijentalnom rasvetom… Meni je posebno simpatično preko puta parka ovo mesto sa simbolima Kovilja, gnezdom rode i slavskom trpezom kao nečim što tradicionalno okuplja Koviljčne i predstavlja pozivnicu za goste da posete ovo divno mesto”, rekao je Vučević.

On je ocenio da Kovilj ima velike prednosti, jer je na odličnom mestu, na autoputu između Novog Sada i Beograda, i kao rodno mesto Laze Kostića, i zbog blizine Koviljskog manastira.

“Stvarno verujem u opstanak i razvoj Kovilja, i ovo što je država Srbija uradila predstavlja podršku Koviljčanima”, izjavio je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada je naglasio kao posebno važno to što su ljudi koji su pripremili projekat to uradili na osnovu ankete među građanima o tome kako bi oni želeli da izgleda centra Kovilja i koje su im potrebe.

Novosadski Info / Tanjug / Foto: RTV