Skupština Vojvodine i Republike Srpske nastavljaju saradnju na zajedničkim projektima

Nakon zvaničnog formiranja Poslaničke grupe prijateljstva i saradnje sa Narodnom skupštinom Republike Srpske u Skupštini AP Vojvodine, danas je održan prvi sastanak predsedništva ove poslaničke grupe, na kojem se razgovaralo o mogućim vidovima saradnje sa bratskom Skupštinom u Republici Srpskoj.

Na prvoj sednici predsedništva Poslaničke grupe prijateljstva i saradnje sa Narodnom skupštinom Republike Srpske, za predsednika je izabran poslanik Aleksandar Zirojević, iz Srpske napredne stranke.

U nameri da se nastavi dobra saradnja uspostavljaju se dodatne, snažnije veze između dve Skupštine. U novembru 2017. godine potpisan je Memorandum o saradnji Službe Skupštine AP Vojvodine i Službe Narodne skupštine Republike Srpske, koji je snažno doprineo intenziviranju saradnje. Prateći smernice iz Memoranduma o saradnji, poslanici Skupštine AP Vojvodine, koji su ujedno i članovi predsedništva Poslaničke grupe prijateljstva i saradnje sa Narodnom skupštinom Republike Srpske. postavili su danas osnove buduće plodne saradnje poštujući i Sporazum o specijalnim paralelnim vezama Republike Srpske i Republike Srbije,navodi se u saopštenju.

Donet je zaključak da će se, u skladu sa poštovanjem mera izazvanih pandemijom Kovid 19, organizovati video konferencija između dve Skupštine, na kojoj će se razmatrati novi vidovi saradnje za 2021. godinu, kao i da će se nastaviti kontinuirana razmena znanja i saradnje na zajedničkim projektima. Poslanička grupa prijateljstva angažovaće se na usmeravanju i koordinaciji aktivnosti svih nadležnih organa AP Vojvodine i Republike Srpske radi postizanja saradnje u svim oblastima.

Novosadski Info / RTV