Kako lakše do para Evropskog socijalnog fonda?

U Novom Sadu je krajem decembra održan onlajn stručni sastanak u organizaciji udruženja “Podrška održivim zajednicama”. Sastanak je deo projekta koji podržava Fondacija za otvoreno društvo, koji ima za cilj da otvori temu Evropskih strukturnih fondova, sa fokusom na Evropskom socijalnom fondu.

Evropski socijalni fond je jedan od najvažnijih finansijskih instrumenta koji pruža podršku u zapošljavanju, osnaživanju marginalizovanih zajednica, podršku populaciji mladih, siromašnima, javnom zdravlju, podrška je socijalnoj koheziji. Svi prioriteti iz Evropskog socijalnog fonda uklapaju se u strateške ciljeve Republike Srbije.

U Srbiji tema Evropskog socijalnog fonda nije u velikoj meri bila zastupljena, i očekuje se da Republika Srbija aktivnije pristupi pripremama za efikasno upravljanje Evropskim socijalnim fondom, onda kada postane punopravan član EU, ili ranije kako se to često može naći u medijima.

Na sastanku su učestvovali eminentni stručnjaci koji se ovom temom bave u Srbiji, Madjarskoj, Slovačkoj i predstavnici EU. Cilj je bio da se ukaže na glavne “zadatke” koji su pred Srbijom kako bi se ispunili ključni kriterijumi, posebno oni kriterijumi koji se tiču vladavine prava, finansijskih politika i osnaživanje upravljačkih tela, kao i jačanje kapaciteta drugih partnerskih institucija i organizacija, uključujući ne-vladine organizacije koje će realizovati buduće projekte na terenu.

Na sastanku je promovisana i metodologija jednakosti I ravnopravnosti koju su razvili eksperti udruženja “Podrška održivim zajednicama” a koja će pomoći nadležnim resornim telima koje će razvijati operativne planove, da sve zajednice u Srbiji budu adekvatno zastupljene u finansiranju i realizaciji projekata i programa.

Novosadski Info / RTV / Foto: europa.eu