Više od deset sati programa za novogodišnju noć iz 14 novosadskih prostora za kulturu

Za doček Nove godine po julijanskom kalendaru, pripremljen je specijalan program koji se sastoji od niza koncerata.

Više od deset sati onlajn programa muzičke, vizuelne i izvođačke umetnosti iz 14 novosadskih prostora za kulturu, među kojima su prva Gradska koncertna dvorana, Fabrika, Skladište, Biro i Čeličana na Velikom Limanu, Novosadsko pozorište i mreža kulturnih stanica, i uz učešće gotovo 100 umetnika, biće predstavljeni publici 13. januara u okviru programskog luka projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Doček 7529.

Program će biti dostupan putem platforme visitns.rs, te putem odabranih televizijskih kanala, i predstaviće široku lepezu izvođača: od Stefana Milenkovića sa kamernim orkestrom Kamerata Akademika, preko rok ikona, Električnog orgazma, i novih indi heroja, Buča Kesidija, sve do autentičnih izvođača novosadske umetničke scene, kao što su Agota Vitkai Kučera, Lana Zorjan i brojni drugi.

Autentične dve „Zime“, Pjacolina i Vivaldijeva, Sindingova „Svita“ u baroknom stilu, koja se retko čuje i izvodi, „Boemska rapsodija“ kultnog sastava Kvin, Geršvinova „Tri prelida”, segment baleta „Krcko Oraščić“ – „Pas de Deux“, kao i „Poloneza“ Henrika Vijenjavskog, u fantastičnoj izvedbi Stefana Milenkovića i kamernog orkestra Kamerata Akadamika, numere su koje će biti emitovane iz prve novosadske Gradske koncertne dvorane, čime će biti označen njen početak rada. Milenkoviću će se u dve numere pridružiti i Vasil Hadžimanov, sa pesmama „Preko brda, preko brega“ i „The Christmas Song“. Ovaj koncert publika će moći da pogleda od 20 sati na platformi visitns.rs, kao i na Drugom programu Radio – televizije Srbije.

Program Dočeka 7529, počeće u 15.30 operom za decu „Snežana“ udruženja umetnika „Visoko C“, a već od 16 sati publika će slušati „Chamber“ ansambl. Koncert hora „Sveti Stefan Dečanski“ i gudačkog orkestra „Orfelin“ uz solistkinju Radoslavu Vorgić Žuržovan, počeće u 16.30, a odmah posle, u 17.45 publika će uživati u koncertu „Betovenu u čast“, na kom će nastupiti sopranistkinja Agota Vitkai Kučera i pijanistkinja Jelena Simonović Kovačević. U 19 sati, predstaviće se mlada violinistkinja Lana Zorjan, a nakon nje, u 20 sati počeće koncert Stefana Milenkovića, orkestra Kamerata akademika i Vasila Hadžimanova. Ljubitelji džeza, od 21 sat, pratiće program benda „Džezva&Džezvica“, dok će nastup sastava „Surreal&Beyond“ početi u 22 sata. Električni orgazam nastupiće od 23 sata, a u Novu godinu po julijanskom kalendaru uvešće nas Buč Kesidi. Sat nakon ponoći rezervisan je za Marka Veselinovića aka Kick Konga. Doček 7529. uveličaće i novosadska koreografkinja Staša Kukić, koja će nastupiti sa baletskim igračem Ivanom Salonskim. Gledaoci Novosadske televizije takođe će moći da uživaju u delu programa Dočeka 13. januara od 15.30 časova.

Novosadski Info / RTV / Foto: muzickaomladina.org