Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović: 2021. biće godina ulaganja i novog ekonomskog starta

Predsednik Vlade Autonomne pokrajine (AP) Vojvodina Igor Mirović izjavio je gostujući u emisiji Gradske teme medijske mreže Info24 da veruje da ćemo tokom ove godine završiti borbu protiv korona virusa.

Smatra da je pandemija Kovida-19 uzrokovala brojne probelme u privredi ali i da je ohrabrujuće da je Srbija među onim državama gde je globalna kriza nanela najmanje štete zbog čega sa realnim optimizmom možemo gledati na 2021. godinu.

Ocenio je da je država preduzela sve što je mogla u organizaciji zdravstvene službe i nabavci vakcina protiv virusa korona.

 „Među prvima smo dobili vakcine u ovom delu sveta, da stvorimo uslove da ekonomija dođe u fazu rekao bih jednog novog starta. Imaćemo sve uslove za to posebno u drugoj polovini godine i pokrajinski budžet, pokrajinska administracija je spremna da u potpunosti sledi politiku države u ovoj oblasti“, naveo je Mirović.

Prema njegovim rečima, na kraju 2020. godine na računu pokrajinske kase ostavljena su značajna finansijska sredstva u iznosu  od preko četiri milijarde dinara. To će omogućiti da se posebno u drugoj polovini godine pomognu razvojni projekti u loklanim samoupravama.

„Vojvodina se ubrzano razvija. Ono što je veoma važno jeste da smo završili sve započete projekte i za razliku od ranijih godina nema nezavršenih, proneverenih poslova u Vojvodini“, istakao je Mirović.

Svi budžeti pokrajinske vlade od 2016. imali su investicioni karakter koji je zadržan i u bužetskom planuza ovu godinu, rekao je Mirović i objasnio da je za investicije izdvajano od 25 do 30% budžeta. Ukazao je da su došavši na vlast u pokrajini, zatekli visok  nivo zaduženja koja su već samanjena.  

„Imamo slobodna sredstva koja ćemo ulagati u lokalne projekte.  U godini iza nas odustali samo od četiri projekta  jer su sredstva usmeravana za borbu protiv pandemije korona virusa.  Sve druge smo realizovali, a projekti se odnose na lokalnu putnu infrastrukturu, na prečistače otpadnih voda, na rekonstrukciju i izgradnju industrijskih zona, mesta gde dovodimo domaće i strane investitore“, izjavio je Mirović.

Podsetio je da su u protekle četiri godine izgradili deset novih i rekonstruisali 12 industrijskih zona u Vojvodini, sve sredstvima iz pokrajinskog budžeta.

„I 2021. godina se očekuje kao godina investicionih ulaganja. Zdravstvo je prioritet broj jedan. Počeli su radovi na izgradnji B i C bloka Kliničkog centra, zahvaljujući angažovanju Vlade Republike Srbije mi smo rekonstruisali brojne klinike. U Kliničkom centru u toku su radovi na izgradnji nove bolnice koja će služiti za potrebe svih instituta u Sremskoj Kamenici, očekujem svakoga dana da potpišemo ugovor za rekonstrukciju kikindske bolnice. U ovom trenutku u Vojvodini ne postoje značajnije liste čekanja ni kada je reč o zračnoj terapiji ni kada je reč o intervencijama koje porkiva Institut za kardiovaskularne bolesti. Jendom rečju, mnogo spremniji, mnogo bolje organizovani smo dočekali ovaj izazov sa kojim se suočavamo kada je reč o zdravstvenom sistemu i ova 2021. godina biče godina ulaganja u zdravstveni sistem, ali i u mnogo drugih  oblasti.  Nastojaćemo da na vreme sve započnemo i završimo u ovoj i narednoj godini“, objasnio je predsedik pokrajinske vlade.

Mirović je rekao da će biti završena rekonstrukcija Pozorišnog trga u Novom Sadu, fasada u Subotici, stadiona u Zrenjaninu, investicije koje su odložene zbog pandemije, i  naglasio da nijedna investicija neće trpeti i da će sve biti realizovane po planu koga  se čvrsto drže.

Mirović je dodao da još uvek nije urađena analiza koliko je Vojvodinu koštala kriza izazvana pandemijom Kovida-19 rekavši da najveći deo troška ide na račun države.

„Trošak je bio veliki. Napravićemo detaljan izveštaj kad kriza prođe i  sa tim upoznati  javnost“, kazao je Mirović.

Govoreći o ulaganjima domaćih i stranih privrednika, Mirović je najavio dolazak japanske kompanije Nidek i početkom marta otvaranje prvog velikog pogona kompanije Kontinental u industrijskoj zoni Sever u Novom Sadu.

„Nova vest je dolazak Nideka. Nadamo se i očekujemo da će uz pomoć predsednika Republike i Vlade ta odluka biti doneta u narednim danima“, rekao je Mirović.

Objasnio je da se sa Nidekom, koji posluje širom sveta i zapošljava 150.000 radnika,  već dve godine pregovara o otvaranju fabrike motora za električna vozila u Novom Sadu, a plan je i izgradnja istraživačkog centar.

Najavio je da će se u budućnosti raditi na privlačenju investitora u druge opštine u Vojvodini.

„Sada se okrećemo manje razvijenim sredinama. Tamo smo upravo gradili industrijske zone od Plandišta preko Bačke Topole, Sombora gde želimo da usmeravamo investicije u budućnosti, da one ne budu samo locirane u Novom Sadu, Inđiji i Zrenjaninu već i da u drugim opštinama u Vojvodini, a Vojvodina ima 45 opština, omogućimo otvaranje novih radnih mesta“, poručio je predsednik vojvođanske vlade.

Mirović je istakao da je cilj dostizanje istorijskog minimuma kada je u pitanju broj ukupno nezaposlenih lica u Vojvodini iz 1979. godine koji je iznosio manje od 50.000.

„Naš konačni cilj je da dođemo do istorijskog minimuma za Vojvodinu, potrebne su godine da do toga dođemo, godine ozbiljnog rada zajedničkog rada  Vlade Srbije, pokrajinske vlade, lokalnih samouprava. Istorijski minimum za Vojvodinu bio je 1979., iako govorim o različitim društveno-političkim, istorijskim okolnostima, o različitoj strukturi kapitala, tada je bila društvena svojina potpuno različiti ekonomski model, ali je tada Vojvodina imala manje od 50.000 nezaposlenih, jedini put u sovjoj istoriji“, ispričao je Mirović.

U ovom trenutku u Vojvodini je bez posla nešto više od 100.000 građana, a na kraju 2019. taj broj je bio manji od 100.000 hiljada koliko je bilo i 1989. godine.

„Na kraju 2019. mi smo došli na jedan minimum kada je reč o 30 godina unazad. Poslednji put je Vojvodina imala 1989. godine manje od 100.000 nezaposlenih i to smo imali krajem 2019. Sada je taj broj nešto viši jer je kriza ipak učinila svoje ali nadam se da ćemo kada prebrodimo ovu krizu u narednih pet ili šest godina moći da kažemo da idemo ka tom istorijskom minimumu. Sve što bude ispod 100.000 nezaposlenih u Vojvodini, a ja se nadam i mnogo boljem rezultatu, biće važna karika za ukupan broj nezaposlenih u celoj Srbiji. Vojvodina prednjači i to je dobra vest i ona je negde između 6,5% i 7,5% nezaposlenih u odnosu na radno sposobno stanovništvo“, pojasnio je Mirović.

Odgovarajući na pitanja iz oblasti ulaganja u poljoprivredu, Mirović je rekao da će u februaru biti raspisani prvi konkursi za subvencije poljorpivrednim gazdinstvima i da će trajati cele godine.

Istakao je ulaganja u protivgradnu zaštitu, kao važan deo pomoći poljoprivrednicima.

„U toku su radovi na automatizaciji sistema protivgradne zaštite za Srem. To je tzv. Radarski centar Fruška gora i on će biti gotov do juna, najkasnije do jula ove godine. Istovremeno, počinjemo, obezbedili smo finansijska sredstva, investiciju na automatizaciji još dva radarska centra, RC Samoš i RC Bajša koji će pokriti i Banat i Bačku i Vojvodina će do kraja 2022. godine moći da kaže da ima automatizovan sistem protivgradne zaštite“, kazao je Mirović.

Ukupna vrednost investicije u automatizaciju sistema protivgradne zaštite je 2,5 milijarde dinara i kada bude završena procenjuje se da će smanjiti rizik od grada za 30% do 40%.

Predsednik Vlade AP Vojvodina Igor Mirović rekao je i da je spremno 11 novih projekata u vrednosti od 35 miliona evra koji se odnose na unapređenje sistema za navodnjavanje, a cilj je da i najudaljenije parcele budu priključene na taj sistem.

Mirović je istakao dobru saradnju sa Valdom Srbije i naveo da se brojni projekti i investicije realizuju ili planiraju na području Vojvodine. Osim izgrađenog Naučno tehnološkog parka i ulaganja u izgradnju B i C bloka Kliničkog centra koja je u toku, predviđena su ulaganja i u izgradnju putne i železničke infrastrukture.

„Ove godine će biti završena brza pruga od Beograda do Novog Sada,  nadam se i nastavljena do Subotice. Očekujem da na proleće krenu radovi na izgradnji Fruškogorskog koridora, brze saobraćajnice od Novog Sada do Rume. Planira se izgradnja auto-puta od Novog Sada do Zrenjanina i od Zrenjanina do Beograda, brze saobraćajnice od Sombora do Kikinde na inicijativu predsednika republike. Za četiri, pet, do šest godina neće biti opštine koja nije u blizini izlaska na auto-puteve“, zaključio je Mirović rekavši da izgradnja  infrastrukture u potpunosti podržava želje investitora.

Zbog pandemije kovida- 19  zvanično je odloženo održavanje manifestacije “Novi Sad – evropska prestonica kulture” za 2022.

Ovu titulu „Srpska Atina“ stekla je za 2021. godinu, a dodeljena je  od strane stručnjaka Evropske unije.

Novosadski Info