Održan pomen žrtvama pogroma u Novosadskoj raciji 1942. godine

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju 79. godišnjice Novosadske racije na Keju žrtava racije kod spomenika „Porodica”. Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel održao je besedu i molitveni pomen, a potom je u ime Srpske pravoslavne crkve molitveni pomen i besedu održao Njegovo preosveštenstvo Episkop bački Irinej. Vence na spomenik „Porodica” na Keju žrtava racije pored predstavnika Grada Novog Sada, položili su i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, ambasadori Izraela i Mađarske, predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i potomci žrtava Novosadske racije.

Svi smo mi jedna porodica koja se ne okuplja samo u januaru – da tuguje, već koja mora stalno da se drži zajedno, u smehu i u suzama, u dobru i u zlu, u zdravlju i u bolesti. I danas smo sabrani i složni, na mestu koje svedoči o fašističkom bezumlju, na mestu najveće novosadske tuge. Baš ovde, kod spomenika „Porodica” pre 79 godina sproveden je stravičan pogrom nad Srbima, Jevrejima i Romima, krvavi pir fašista koji su zatrli čitave porodice.

Novom Sadu je zauvek ostala trauma, a čovečanstvu opomena. Ako se ne budemo sećali prošlosti, strašna istorija i još strašniji zločini se mogu ponoviti. Zloglasne Novosadske racije u kojoj su na stratište odvođene čitave porodice treba da se sećamo ne zato da bismo bili ljuti i ogorčeni, ili da bismo na mržnju odgovarali mržnjom, već da bi nas to bolno sećanje ojačalo u daljoj borbi protiv fašizma, antisemitizma, protiv patološke mržnje i zla. Moramo sve da učinimo da se nikada, ali baš nikada ledeni dani zla ne ponove i zato nikada nećemo dozvoliti da žrtve jednog vremena zla ostanu nevidljive i nečujne. Neka je večna slava svim nevino stradalim u Novosadskoj raciji. Budimo uvek svesni njihove žrtve, čuvajmo sećanje na njih i borimo se protiv onoga što je tada zavilo u crno naš lepi Novi Sad – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel govorio je o snazi molitvenog sećanja slikovito kroz priču koja se, iako se dogodila u drugom vremenskom periodu i na drugom mestu, ne razlikuje od onoga što se desilo na Novosadskoj raciji. Njegova beseda je poslužila kao opomena za budućnost, u nadi da nikada više neće doći do stradanja jevrejskog i drugih naroda.

Njegovo preosveštenstvo Episkop bački Irinej naglasio je da je Novosadska racija urezana u istoriju kao veliko stradanje nevinih ljudi, zverski pobijenih samo zbog imena koje su nosili i vere koju su ispovedali.

Demonska zloba uobličena u likovima neljudi, dželata, nije mogla ostati skrivena u ledenim talasima Dunava, jer je istina nepobediva i jedina moćna da nas oslobodi straha i zaborava, ali i da nas izmiri i sjedini jedne sa drugima. Zato su svedočanstva ljudi iz toga vremena neprocenjiva vrednost, posebno za kulturu sećanja koju smo obavezni da negujemo i razvijamo. Time dobijamo jasnu sliku stradalnika i oni prestaju da budu obične brojke surovih statistika – rekao je Episkop bački Irinej i podelio sa prisutnima jedno zabeleženo svedočenje iz letopisa Uspenske crkve u Novom Sadu o mučeničkoj smrti jednog novosadskog sveštenika.

Tradicionalno, nakon polaganja venaca na spomenik „Porodica”, uz prisustvo vojnog sveštenika, venac je u prisustvu predsednice Skupštine grada Novog Sada Jelene Marinković Radomirović spušten sa broda u Dunav. Članice Kola srpskih sestara su poslužile prisutne kolačem i koljivom, a posle toga je održan i pomen žrtvama na novosadskoj plaži Štrand kod spomen-ploče. U toku ovogodišnje manifestacije „Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije” biće prikazani filmovi „Časovi persijskog” i „Život je lep” u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, a biće održana i Međunarodna onlajn konferencija „Glas žene iz ledene tišine”.

Novosadski Info